Help! Hoe overleef ik een treinreis?

Voor ons is het reizen per trein één van de meest ontspannen manier van reizen. Je stapt in en je laat het landschap langzaam aan je voorbij gaan. Toch gaan ook wij nooit onvoorbereid op pad en wanneer wij dit toch doen, hebben wij altijd direct spijt. Denk aan te dure tickets, een te korte overstaptijd of tergende honger op een rit zonder eten. Ook krijgen wij veel vragen over hoe je nou het beste een ticket kan boeken en wat je meeneemt tijdens een treinreis. Om je dus op weg te helpen, geven wij een aantal tips voor een comfortabele en stressloze treinreis. Zo overleef jij een (lange) treinreis!

1. De route bepalen

Misschien het meest voor de hand liggend, maar bepaal van te voren de route die je wil maken. Natuurlijk kan je ook zomaar een trein instappen met een ‘ik zie wel waar ik terecht kom’-mentaliteit, maar dan heb je natuurlijk deze gids niet nodig. Hou jij van structuur en raak je snel in de stress als je niet weer wat er op je afkomt? Dan is het beter om de route van te voren vast te leggen. Bepaal allereerst waar je heen wilt en vanaf welk punt jouw treinreis begint. Vertrek je direct vanuit Nederland met de trein? Of neem je eerst het vliegtuig om in een ander land pas met de trein te gaan reizen? Welke bezienswaardigheden wil je zien en welke steden zou je aan willen doen tijdens je reis? Als je dit weet kan je een kaart aanmaken via My Maps van Google Maps. Hierin kan je pinnetjes zetten op alle plekken die je wilt zien. Raadpleeg Google Maps ook om te kijken of er wel überhaupt treinen rijden naar jouw bestemmingen en hoe lang zo een reis duurt. Download apps over de bestemming en apps van de treinmaatschappij van het land waarin je gaat reizen. Wanneer je via een Interrail pass reist, download dan ook de Interrail app. Erg handig.

Tip: bekijk ook onze Treinbijbels. Het zijn er nog niet zo veel, maar erg handig als je toevallig door Duitsland, Schotland of Zwitserland gaat reizen.

Hoe overleef ik een treinreis
Voorbeeld van onze geplande route van onze Schotland reis

2. De reis boeken

Vervolgens is het tijd om de tickets voor de trein(en) te gaan boeken. Ik raad mensen altijd aan om bij de website van de treinmaatschappij zelf te boeken, in plaats van internationale boekingsites. Zo krijg je de juiste tarieven en tijden te zien en het is vaak goedkoper omdat er geen tussenpersoon tussen zit. Als je bijvoorbeeld door Duitsland gaat reizen, boek dan via de website van de Deutsche Bahn in plaats van NS International. Dit kan je een hoop geld besparen. Boek je treinreis ook een aantal maanden van te voren, want hoe langer je wacht, hoe duurder een ticket wordt. Vergeet ook niet een plek te reserveren in de trein. Wanneer je een ticket koopt, betekent dat niet altijd automatisch dat je ook een stoel hebt. Zeker op langere trajecten is dit aan te raden, want de kans is groot dat je dan moet staan of in de hal terecht komt.

Neem je vaak verschillende treinen? Dan is het misschien handig om te kijken of je niet goedkoper uit bent met een Interrail ticket in plaats van een aantal losse tickets. Tel de kosten van je treinreis bij elkaar op en bekijk dan op de website van Interrail of een ticket daar niet goedkoper is.

Tip: Lees ook het artikel ‘How to Interrail‘ voor Interrail tips

Zwitserland

3. Wat neem je mee?

Vervolgens is het tijd om je tas of koffer te pakken. Het fijne aan treinreizen is dat je zoveel mee kunt nemen als jezelf wil. Je hoeft geen rekening te houden met het aantal kg van je koffer/tas. Toch raad ik aan om altijd licht te reizen, zeker als je verschillende overstappen moet maken. Neem voor lange treinreizen een grote backpack mee of een trolley met een extra rugtas. Tijdens de reis wil je niet al te veel hoeven slepen en je wilt snel en eenvoudig bij je spulletjes kunnen. Een kleine trolley is het handigst om mee te nemen op een treinreis binnen Europa. Een kleine trolley past vaak op de bagagerekken of tussen de stoelen, dus hoef je hem niet uit het oog te verliezen. Hierin zitten de spullen die je niet direct nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een schoon paar kleren, extra schoenen en je pyjama. In een kleine rugtas stop ik altijd alles wat ik nodig denk te hebben tijdens de treinreis zelf. Dit zijn vaak dingen als een boek, een tijdschrift, mijn camera, iets te eten, een grote fles water en wat natte doekjes en deodorant. De meeste treinen zijn vies en stoffig, plus ik wil niet al te bezweet en smerig aankomen op de plek van de bestemming.

Zorg er ook voor dat de kleding die je aan hebt comfortabel is. Niks is erger dan een knellende broek tijdens een lange treinreis. Ik heb tijdens een treinreis zelf altijd een comfortabele broek aan, een T-shirt en een vest. De verwarming of airco in de trein kan je zelf niet beheersen, dus vaak is het net even iets te warm of te koud in een trein. Ook heb ik altijd schoenen aan die comfortabel zitten of eenvoudig uit te trekken zijn. Dit is vooral belangrijk in warme of hoge gebieden, want je voeten kunnen dan op gaan zwellen.

IMAG0410

4. Hoe blijf ik fris tijdens een treinreis?

Soms is een treinreis erg lang. Om van A naar B te komen, zit ik soms wel eens 8 uur achter elkaar in een trein. Zoals gezegd kunnen treinen erg stoffig of vies zijn of juist erg warm waardoor je stoffig en bezweet aan komt op de plek van bestemming. Soms heb je alleen niet de tijd om je snel in een hotel op te frissen. Om toch een beetje fris en fruitig aan te komen op de plek van de bestemming heb ik altijd natte doekjes bij mij, deodorant, water en droogshampoo. Vlak voor aankomst fris ik mij dan even op en kan ik er weer even mee door.

Het is ook belangrijk fit te blijven tijdens de treinreis, anders kom je alsnog niet fris aan op je bestemming. Drink genoeg water, blijf gezond eten en loop af en toe even heen en weer. Kan er een raampje open in je coupé? Doe dan af en toe het raampje open voor een flinke teug frisse lucht.

Tip: lees ook onze ‘How to: Hygiene op een nachttrein’ voor nog meer tips

Ik bleef maar foto's maken

5. Treinreizen on a budget

Helaas is treinreizen niet goedkoop. Het is avontuurlijk, romantisch, leuk en vooral erg duurzaam, maar nee. Niet goedkoop. Veel mensen kiezen liever voor het vliegtuig omdat het veel goedkoper is. Dat snap ik. Maar ook treinreizen is best te doen on a budget. Een paar simpele trucjes zijn: Op tijd de treinreis boeken, acties in de gaten houden van treinmaatschappijen, een Interrail ticket kopen wanneer je meerdere treinen neemt en natuurlijk zelf je lunch meenemen. Eerder gaven wij al 8 budgettips voor treinreizen on a budget.

Heb jij nog een tip om een treinreis te overleven?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Kevin Beantwoorden

    Reizen met de trein is inderdaad niet goedkoop (zowel binnenlandse als buitenlandse treinreizen helaas). Voor reizen vanuit Nederland kunnen reizigers het best 3 maanden van tevoren boeken, omdat de ‘Earlybird’ tickets dan worden vergeven.

    Nog enkele dingen die je zeker moet meenemen:
    Oortjes voor muziek
    Eventueel een kussen voor je nek
    Voldoende eten en drinken, aan boord is er vaak een restaurant, maar de prijzen vallen tegen.

    Groetjes,

    Kevin
    http://www.treinkaartjes-actie.nl

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Hoi Kevin,

      dankjewel voor je reactie :)! De tips die jij nog aangeeft zijn inderdaad een aantal tips die niet vergeten mogen worden. Dankjewel voor het laten weten :).

  2. Yvonnevanderlaan.nl Beantwoorden

    Die bovenste foto! Meteen weer even terug in Sri Lanka. Wat een prachtig land om met de trein te reizen, echt heerlijk. En belachelijk goedkoop. In tegenstelling tot in veel andere landen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.