Bestemming bereikt: Fribourg, Zwitserland

Op ruim 560 meter hoogte ligt de prachtige stad Fribourg (Freiburg in het Duits) en betekent letterlijk vrije burcht. Ik kon me er weinig bij voorstellen, totdat ik er zelf rondliep. Zo mooi! Een zeer bijzondere stad en zeker het bezoeken waard.

Fribourg

Op een Zwitserse hoogvlakte tussen Vevey en Bern, nabij de rivier de Sarine vind je de stad Fribourg. Ondanks de stad op de Frans-Duitse taalgrens ligt, is de voertaal hier over het algemeen Frans. Dit zie je ook terug aan de naam Fribourg. Om verwarring te voorkomen wordt de Duitse naam Freiburg amper gebruikt, mede door de Duitse stad Freiburg, wat er maar 200 km vandaan ligt. Fribourg is in 1120 gesticht door Berthold IV van Zähringen. Fribourg is dan ook onlosmakelijk verbonden met steden als Bern en Freiburg im Breisgau. Ook deze steden werden gesticht door de familie van Zähringen, al stierf dit geslacht in 1218 uit. Fribourg heeft als stad, stadstaat en nu de hoofdstad van gelijknamige kanton door de eeuwen heen veel meegemaakt zoals oorlogen, grote emigraties en de Helvetische republiek, maar ook de aansluiting op het spoorwegnetwerk in 1865. Door deze verbinding is de stad makkelijk te bereiken met de trein.

Bezienswaardigheden

  • De stadsmuur van Fribourg. Deze is deels nog te beklimmen en te belopen, echt een aanrader. Het geeft je een mooi uitzicht over het oude Fribourg.
  • De Gotische kathedraal St. Nicolaas. Over de bouw werd ruim 200 jaar gedaan. De kerk staat in het oude centrum, vlakbij Hotel de la Rose.
  • 13e-eeuws, nog bewoonde cisterciënzerinnenabdij Maigrauge.
  • De acht bruggen over de Sarine, waarbij de Pont de Berne (Bernerbrücke) de meeste indrukwekkende is.
  • Franciscanerkerk met onder andere het beroemde narcissenaltaar (van het klooster van de Minorieten, gesticht in 1256).
  • Kerk St-Maurice (van het klooster van de Augustijnen, ook gesticht rond 1256).
  • De funiculare tussen het oude centrum en de nieuwe stad.
  • Kaeserberg (modelspoormuseum nabij Fribourg). Klik hier voor meer info.

Eten en drinken

De stad en kanton Fribourg heeft net als elk ander Zwitsers kanton haar specialiteiten. We zijn allemaal bekend met de typische Zwitserse kaasfondue. In Fribourg bestaat deze voor de helft uit Gruyère kaas en voor de andere helft uit de Vacherin Fribourgeois AOP kaas. Uiteindelijk voegt elk restaurant hier zijn eigen mix aan kruiden toe, zo zal geen enkele kaasfondue hetzelfde smaken. UIteraard biedt Fribourg nog andere lekkernijen als de chocolade, maar ook meringues met een hele zoete room en Cuchaule. Dit is een soort gelig brood, wat vaak in de herfst wordt geserveerd met mosterd. Al is het tegenwoordig het gehele jaar door te verkrijgen. Wij hebben in Fribourg bij heerlijke restaurants en lunchrooms mogen eten. Zo aten we bij een verborgen restaurant aan een kleine rivier, de Pinte des Trois Canards genaamd. Hier is van alles wat te eten. Een andere aanrader is zeker wel Café-restaurant de la Clef, waarbij je een fantastisch uitzicht hebt op de oude stad.

Overnachten in Fribourg

Tijdens ons verblijf in Fribourg sliepen wij in Hotel de la Rose. Dit hotel bevindt zich in het centrum van de oude stad, maar ligt toch op zo’n 15-20 minuten lopen bij het station vandaan. De makkelijkste manier om het hotel te bereiken is met de bus of natuurlijk een huurauto. Al is parkeren weer wat lastig in het centrum. Meer willen weten over het kanton Fribourg? Klik dan hier!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.