Foodfestival Antwerpen Proeft 2015

Elk weekend is er op dit moment wel een foodfestival zoals Rollende Keukens of Trek, maar heb je wel eens van Antwerpen Proeft gehoord? Net over de grens, nog culinairder en nog gezelliger. Wij gingen er met de trein naartoe en prikte een hapje mee!

Dagje Antwerpen

Binnen anderhalf uur zit je vanaf Rotterdam in Antwerpen. Ja echt! Een dagje Antwerpen is dan ook prima te doen. Trein in en trein uit. Je bent er zo. Mijn moeder is niet echt fan van treinen (ze leest onze website alleen maar omdat ik het schrijf), maar voor haar verjaardag nam ik haar mee naar Antwerpen – met uiteraard de trein. We gingen rond 11 uur weg, zodat we rond een uur of half 1/1 uur in Antwerpen zouden zijn. Enthousiast liepen we gearmd door het station. Mijn moeder heeft vroeger in Antwerpen gewoond, maar dit was al bijna 30 jaar geleden. Onnodig om te zeggen dat Antwerpen sinds die tijd behoorlijk is veranderd. Het station is moderner en ook buiten is alles anders. “In de tijd dat ik er woonde – achter de diamantenbuurt – was dit echt een plek waar je liever niet kwam.” Ze kijkt verwonderend om haar heen. “Nu zie ik hier alleen maar hotels en luxe winkelketens.” We lopen samen in de motregen de Meier af. Het festival begint pas om 15:00 uur en we hopen dat het weer opklaart. Ondertussen gaan we winkel in en winkel uit, richting het hippe Eilandje en Waagnatie, waar Antwerpen Proeft plaatst vindt.

Met de trein naar Antwerpen

Wij vertrokken vanaf Gouda richting Antwerpen Centraal, met een overstap op Rotterdam. De reis is eenvoudig te plannen via www.nsinternational.nl en wij waren voor een retourtje maar €28,- kwijt. Natuurlijk kan je ook tot aan de grens reizen (Roosendaal) en vanaf daar een los ticket richting Antwerpen kopen. Voor studenten met een OV-studetenkaart kost een enkeltje vanaf Roosendaal naar Antwerpen maar €6,-.

Antwerpen Proeft

Antwerpen Proeft

Wie echt op en top culinair wilt genieten moet naar Antwerpen Proeft gaan. Een fijne combinatie van foodtrucks en Michelinsterrenrestaurants. Dat is ook meteen wat Antwerpen Proeft onderscheidt van de zovele foodfestivals van dit moment: de kwaliteit. De beste restaurants van Antwerpen (en ook vanuit Nederland) staan hier. Het festival vindt plaats op een sfeervolle plek, namelijk in de upcoming wijk het Eilandje aan de Waagnatie. Direct aan de Schelde. Antwerpen Proeft vindt elk jaar plaats rond Hemelvaart (dit keer op 14 mei t/m 17 mei) en een toegangskaartje kost €5,- p.p. Voor de hapjes binnen betaal je ongeveer tussen de €4,- en de €7,- euro.

Wij hadden niet echt geluk met het weer, maar gelukkig houdt Antwerpen Proeft hier elk jaar rekening mee. Aan de Schelde is een klein strandje gemaakt met gezellige strandstoelen en parasols. De barbecue staat aan en er is een buitenbar. De stands van de restaurants staan in de overdekte en sfeervolle loods. Weer of geen weer, het is in ieder geval genieten. Samen met mijn moeder liep ik eerst langs alle stands om te kijken wat voor lekkers ze allemaal hadden en daarna was het tijd voor ons eerste hapje, namelijk Kimchi pork bun en de Gyoza van restaurant Umamido. Als je ons volgt op Instagram dan heb je die al voorbij zien komen. Een uurtje later voegde Nick zich ook bij ons.

 • Tip: Deel de gerechtjes. Zo kan je veel meer proeven zonder meteen hartstikke blut te raken.

Antwerpen Proeft

De hapjes:

Mocht je erg honger hebben, sla dan dit gedeelte over want je krijgt gegarandeerd trek! Het was allemaal overheerlijk en ik had nog veel meer willen proeven. Helaas zaten we al weer veel te snel vol. Binnen is het trouwens heel erg sfeervol, maar er hingen overal rode lampen (waarschijnlijk om het eten er nog mooier uit te laten zien), maar dit was niet echt ideaal om in te fotograferen. Zeker niet voor de Instagrammers onder ons (wat erg jammer was, aangezien ze dit wel erg promoten). Maar goed, kwijlbakjes klaar? Hier komen de foto’s:

Leuke foodfestivals in België

Antwerpen Proeft is er volgend jaar weer, maar dit jaar zijn er nog genoeg andere foodfesitvals die je met de trein kan bezoeken in België (Vlaanderen):

 • l’Ostendaise
  Verse vis uit Oostende tijdens dit evenement. Tijdens het ‘Kom proeven’-weekend van 27 & 28 juni op het Zeeheldenplein gaan de Oostendse chef-koks live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee. Meer informatie >>>>
 • Hapje-Tapje
  Een gastronomisch evenement met in de hoofdrol het Belgische bier. Het vindt plaats in Leuven op 2 augustus. Meer informatie >>>>
 • Weekend van de Belgische bieren
  Nog meer bier! 26 t/m 28 juni gaat het los in Antwerpen met dit bierfestival. Meer informatie >>>>
 • Kookeet Brugge
  26 t/m 28 september verandert Brugge in een culinair walhalla. Brugge telt niet minder dan 12 Michelinsterren! Meer informatie >>>>

Kijk voor meer informatie over (culinaire) evenementen in de evenementenkalender van Toerisme Vlaanderen:

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.