Eilanden per trein: Sri Lanka

Sri Lanka Railways is het grootste en belangrijkste spoorwegbedrijf op Sri Lanka. Het zorgt voor al het treinverkeer naar en van de stad hoofdstad Colombo, ook zorgt het voor de bereikbaarheid naar populaire plaatsen en bestemmingen op het eiland.

Koffie en thee

De spoorwegen op Sri Lanka zijn in eerste instantie puur voor economische redenen aangelegd. Dit werd gedaan door de toenmalige Britse Koloniale Regering om het transport van koffie en thee uit het heuvelige binnenland naar de stad Colombo te vervoeren. Men begon hiermee in het jaar 1864 en veel Ceylonese bewoners (daar het toentertijd nog geen Sri Lanka heette) verwezen naar de spoorlijn als de ‘Kolen-vretende, water-drinkende duivel die naar Colombo sprintte’. Uitbreidingen aan de spoorlijn kwamen er in vrij rap tempo achteraan. In de jaren 1867, 1874, 1885, 1894 en 1924 werden er meerdere plaatsen op het eiland met de stad Colombo verbonden. De laatste uitbreiding vond plaats in 1928 en sindsdien zijn er geen nieuwe uitbreidingen bijgekomen.

Sri Lanka
Spoorwegen op Ceylon rond 1940 – ©Thomas Beazly – CC BY-SA 2.0

Verval na 1970

Door de jaren heen, vooral van 1955 tot 1970, groeide het treinverkeer drastisch en het beleefde zelfs een ‘Gouden Eeuw’. Het spoorwegnetwerk onderging in deze periode grote renovaties. Het werd op veel plekken zo goed verbeterd dat er snellere treinen konden gaan rijden. Veel stoomlocomotieven maakten plaats voor diesellocomotieven en er kwam meer comfort voor de passagiers. Na de Gouden Eeuw raakte het gehele spoorwegnetwerk in verval en door meerdere oorzaken als een tsunami en oorlog maakte het er niet beter op. Pas in het jaar 2010 is men weer beginnen met de heropbouw van de spoorlijnen en sinds 2015 rijden op veel spoorlijnen weer regelmatig treinen.

Ella – Kandy

Eén van de mooiste treinroutes per wereld is te vinden op het eiland Sri Lanka. Deze treinreis loopt van Ella naar Kandy en duurt ongeveer 7 uur. De trein neemt je mee langs prachtige watervallen, groene heuvels met theeplantages en de meest fantastische uitzichten. De trein rijdt ook erg langzaam en heeft tientallen stops bij kleine bergdorpjes. Wanneer het lekker weer is, is het aan te raden om in één van de vele deuropeningen te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. De deuren en ramen staan vaak de gehele rit geopend, dus als de kans zich voordoet… Zorg wel dat je je goed laat informeren over deze treinreis en dat je de tickets op tijd boekt.

Sri Lanka – © FLASHPACKER TRAVELGUIDE – CC BY-SA 2.0

Kirsten en Erick van Travelaar.nl hebben eerder een artikel voor ons geschreven over de treinreis van Ella naar Kandy. Lees hier meer!

Uitgelichte foto: ©Troels Dejgaard – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.