Java is één van de dichtstbevolkte eilanden en het bruisende hart van Indonesië, het land met ruim 17500 eilanden. Naast dat het één van de grootste eilanden is die veel moois te bieden heeft, is het ook het eiland waar de hoofdstad Jakarta te vinden is. Vanuit Jakarta kan je een prachtige treinreis over het eiland Java maken waarbij de 4 grootste steden van Java aangedaan worden.
Sunda Kelapa, Batavia en nu Jakarta
Door de eeuwen heen heeft Java, maar ook de stad Jakarta veel meegemaakt. Toch denken veel mensen niet gelijk aan Jakarta als men het over het ‘mooie’ Indonesië heeft. Als men praat over Indonesië of in dit geval Java, dan denkt men aan al snel aan groene, wijde landschappen en grasvlakten, de echte authentieke dorpjes en niet te vergeten… Vulkanen. Toch hebben de steden op Java ook veel te bieden, zo ook Jakarta. Naast dat het de grootste metropool van Zuidoost-Azië is heeft het ook een interessant verleden en geweldig historisch erfgoed. Breng een bezoek aan het Onafhankelijkheidsplein Medan Merdeka en ook het bezoeken van Oud-Batavia is een aanrader. De geschiedenis van Jakarta zelf gaat heel ver terug, namelijk richting het jaar 397 toen het Sunda Kelapa heette en het de hoofdstad was van het koninkrijk Soenda. Later werd dit veranderd in Jayakarta en in 1619 werd het Batavia nadat Jan Pieterszoon Coen Het toenmalige Jakarta veroverde, plat liet branden en een nieuwe kolonie stichtte. Door de jaren heen groeide de kolonie uit tot een grote stad en uiteindelijk kreeg het in 1972 zijn huidige naam.
Kota Kembang (de bloemenstad) – Bandung
Vanuit Jakarta is het mogelijk om de rechtstreekse trein te pakken naar de stad Bandung. Vanaf station Gambir, dat zich naast het onafhankelijksheidsplein bevind, vertrekt de Argo Parahyangan naar station Bandung Hall. De Argo Parahyangan is een exclusieve trein die je binnen 3,5 uur naar de stad Bandung brengt. Bandung is gelegen in het binnenland van Java en is de hoofdstad van de provincie West-Java. Bandung ligt ruim 750 meter boven zeeniveau wat ervoor zorgt dat er een zeer aangenaam koel klimaat heerst. De stad is gebouwd rond 1800 toen men bezig was met de aanleg van de spoorwegen op Java. Het was toen nog een klein dorp, maar door de aanleg van de spoorlijn groeide het dorp gestaag en tussen 1920 en 1940 werden er veel groene parken en lanen aangelegd met als doel er een tuinstad van te maken, Helaas is daar nu bijna niks meer van te zien door de enorme bevolkingsgroei tijdens de jaren 50. De bijnaam Kota Kembang stamt dan ook hier vanaf. Bandung was rond 1920 de zetel van de koloniale Nederlands regering en groeide daarnaast ook uit tot een belangrijk centrum van onderwijs. Bandung is dan ook één van de studentensteden op Java. Midden in het centrum bevind zich de koffiefabriek Kopi Aroma, waar koffie nog op de traditionele wijze bereid word. Naast koffiedrinken is het fietsen in de omgeving echt een aanrader. Fiets door de oude koloniale wijken, langs de rijstvelden, theeplantages, vulkanen en de hotsprings.
Beroemde tempels en lekker eten in Yogyakarta
Vanaf station Kerata Api Bandung vertrekt de trein richting Yogyakarta. Met de Lodaya Pagi reis je binnen 8 uur naar de stad Yogyakarta. Deze trein is vergelijkbaar met een sneltrein in Nederland. Yogyakarta bevindt zich in Midden-Java en brengt een lange geschiedenis met zich mee. Eeuwenlang is deze stad de hoofdstad geweest van het koninkrijk Mataram, wat tot de onafhankelijkheid van Indonesië heeft bestaan. Officieel gezien hield het bestaan van het koninkrijk op in 1812, maar door opsplitsing werd het uiteindelijk een sultanaat wat tot 1945 onder Nederland viel. Door deze lange geschiedenis viert men nog steeds elk jaar feest op 18 oktober, wat de stichtingsdag was van de stad. Dit feest wordt al gehouden sinds 1756 en wordt door de inwoners zelf carnaval genoemd. Buiten de lange geschiedenis van de stad zelf, zijn er in de regio twee hele bekende hoogtepunten van Indonesië te vinden. Naast het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex, de Prambanan, bevindt zich hier ook de Borobudur wat ’s werelds grootste boeddhistische monument is. Na het bezoeken van deze hoogtepunten is een bezoek aan de stad Yogyakarta zeker een must. Bezoek de Malioboro straat en zie deze winkelstraat met lokale producten ’s avonds veranderen in een straat vol met eettentjes waar je dan de heerlijkste specialiteiten kan eten.
Het gevecht tussen de haai en de krokodil
De treinreis van Yogyakarta naar Surabaya duurt 5,5 uur. De reis brengt je door eindeloze rijstvelden, dicht langs bergen en langs mooie, kleine authentieke dorpjes langs het spoor. Surabaya ligt aan de oostzijde van Java en is dan ook de hoofdstad van de provincie Oost-Java. De Surabaya (Soerabaja in het Nederlands) stamt af van twee dieren, namelijk de haai Sura en de krokodil Baya. Er vond een gevecht plaats tussen deze twee dieren in de gouden rivier (de Kalimas) en op de plek waar het gevecht plaats heeft gevonden is de stad Surabaya in 1293 gesticht. Sinds het moment dat de stad gesticht werd tot het heden is de stad een belangrijke havenplaats geweest. Ook voor de VOC was het een belangrijke stad, je kan dit nog terug zien aan de vele Nederlandse invloeden in de stad. Naast de mooie stad, de grootste dierentuin van Zuidoost-Azië, de kreteksigaretten die hier in een groot, maar oud koloniaal complex gemaakt worden heeft de stad op een paar uur rijden afstand het Bromo Tennger Semeru National Park liggen. Tijdens een bezoek kan je de Bromo vulkaan beklimmen wat je een adembenemend uitzicht biedt over de vulkaan, maar ook over Oost-Java.