Een treinreis boeken! Wat zijn de mogelijkheden.

Wij krijgen nog vaak de vraag vanuit onze lezers wat wij zouden aanraden voor een treinreis zowel binnen als buiten Europa en hoe we een treinreis boeken. De keuze voor het vervoersmiddel en hoe je wilt reizen is namelijk altijd afhankelijk van een paar factoren en lijkt soms makkelijker dan het is.

Wanneer pak je de trein buiten Europa?

Zoals al werd aangegeven hangt de keuze altijd af van een aantal factoren, namelijk de bestemming, de reistijd die je tot je beschikking hebt en je budget. Hoezeer ik ook altijd zal promoten om de trein te pakken en het boeken van een treinreis, zijn er soms situaties waarbij je toch afhankelijk bent van een ander vervoersmiddel dan de trein. Voor het reizen naar gebieden/landen buiten Europa ben je nog steeds grotendeels afhankelijk van het vliegtuig. Dit is ook vrij logisch voor continenten als Noord- en Zuid-Amerika, Australië en grote delen van Afrika. Op locatie is de trein over het algemeen een prima vervoersmiddel in plaats van een huurauto of binnenlandse vluchten. Azië is over het algemeen goed te doen en te bereiken per trein, waarbij je vooral gebruik maakt van de Trans Siberië Express en de andere varianten op deze route. Duurt alleen wel een weekje ;).

Een treinreis boeken binnen Europa

Bij het reizen binnen Europa ligt dit toch anders. Helemaal nu het (nacht)treinnetwerk zich enorm aan het ontwikkelen is en daardoor veel mogelijkheden met zich meebrengt. Het grootste gedeelte van Europa is te bereiken per trein, alleen om de trein te pakken is voor veel reizigers nog een lastige stap om te nemen. Als wij een vraag krijgen van een lezer omtrent het boeken van een treinreis, dan komen ook vaak de argumenten mee dat de reis te lang duurt, de tickets erg duur zijn, er veel zelf gepland moet worden of dat het soms erg onduidelijk is. Hier kunnen wij ons grotendeels bij aansluiten, maar toch valt het ook allemaal wel mee. Het kost alleen wat meer tijd om hetgeen uit te zoeken. Daar de eerder genoemde argumenten vaak voorbij komen, willen wij deze apart beantwoorden.

De treinreis duurt te lang…

Ja! Een trein gaat nou eenmaal niet zo snel als een vliegtuig en kan niet in een rechte lijn naar zijn bestemming rijden. Daar raakt de trein natuurlijk achter in tijd als je dit vergelijkt met een vliegtuig. Toch is het met een trein vaak relaxer reizen en dat heeft puur te maken met de manier van reizen. Bij het reizen met een vliegtuig gaat de vlucht weliswaar sneller naar de bestemming, maar bedenk je daarbij is hoeveel tijd je kwijt bent om naar het vliegveld te reizen, in te checken en wachten op vertrek, weinig ruimte in het vliegtuig en na de vlucht het wachten op je koffers en reizen van het vliegveld naar je bestemming. Naast de duur van je vlucht, ben je dus al ruim 2-4 uur kwijt aan tijd voor en na de vlucht. Met de trein ligt dat anders. Ja, de reis duurt ‘langer’, maar je hebt de ruimte, geen wachttijden en je vertrekt vanuit je eigen woonplaats tot aan de stad van bestemming (waar je meestal ook nog in het centrum uitstapt).

Tekst gaat verder onder de foto

treinreis boeken
©Reizen met de Trein

De tickets zijn te duur…

Hier kunnen wij niks anders op zeggen dan dat wij dat met je eens zijn. Maar dit is puur afhankelijk van hoeveel tijd je hier in wilt steken. Ja, het boeken van een gehele vakantie is het makkelijkste, maar hierbij check je toch altijd even de data. Het kan een week eerder (of later) zowaar goedkoper zijn. Zo werkt het met treintickets dus ook, alleen je moet wat verder van te voren boeken. Hou altijd rekening met een periode van 8-10 weken om de zo goedkoop mogelijke tickets te vinden. Het vergt soms wat uurtjes online, maar het resultaat kan vaak bevredigend zijn. Je kan ook altijd een kijkje nemen in onze shop wat betreft treintickets. Wij hebben een groot aantal aanbieders onder elkaar gezet (en daarmee help je ons ook een beetje).

Pff, wat een uitzoekwerk…

Het hele plannen van zo’n treinreis is een leuke toevoeging aan een reis, vooral omdat je zelf heel veel invloed hebt op wat je wilt, kan en gaat doen. De meeste vliegvakanties zijn vaak reizen met de vlucht, transfer en bestemming inbegrepen en excursies zijn ter plaatse te boeken. Daar is overigens niks mis mee voor vakantiebestemmingen die niet per trein te bereiken zijn (lees: een eiland). Echter zit je wel vast aan een specifieke reisdatum, reistijd en plek en dat kan je bij het plannen van een treinreis vermijden. Het plannen begint vooral met de bestemming. Waar wil je heen, wat wil je daar nog meer gaan doen en kies je een stad als basis of reis je rond. Als je die keuzes gemaakt hebt, dan is het kijken naar de trein. Neem je een nachttrein (of meerdere) of pak je elke dag een trein en reis je tot waar je wilt? Koop je een rechtstreekse ticket via NS International of een Interrail ticket waarbij je praktisch elke trein kan nemen? Het is allemaal mogelijk, het is geheel aan jou!

Ik snap er niks van…

Mocht je uiteindelijk op dit punt uitkomen, wees gerust! Er is nog heel veel mogelijk. Zoals al eerder gezegd, het uitzoeken van de reis is een leuk onderdeel van de gehele reis en dit kan op vele manieren. Naast het zelf uitzoeken zijn er ook andere mogelijkheden hoe wij een treinreis boeken. Denk hierbij aan de Treinreiswinkel, hier kan je praktisch gezien ook een mooie reis uitstippelen of een al opgezette reis boeken. Andere websites zijn o.a. treinrondreis.nl, PUUR Treinreizen & Incento. Ook bestaat de mogelijkheid om een reis door de redactie van Reizen met de Trein te laten adviseren, echter boeken wij de reis niet. Dit ligt bij jou zelf.

Uitgelichte foto: ©Reizen met de Trein

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.