Een kijkje aan boord van de Venice-Simplon Oriënt Express

De Venice-Simplon Oriënt Express of ook bekend als de Oriënt Express was van 22 t/m 24 juni in Nederland. Wij waren uitgenodigd om een kijkje aan boord te nemen onder het genot van een drankje en een klein ontbijt. Dit gebeurde overigens niet op Amsterdam Centraal, waar de trein vannacht oorspronkelijk aankwam, maar op het mooie station Haarlem. Een perfecte setting voor een bezoekje aan deze prachtige trein.

Even een korte geschiedenis

De Oriënt-Express bestaat al sinds 1883 en werd voor het eerst in gebruik genomen op 4 oktober, waarbij het vertrok uit Parijs richting het toenmalige Constantinopel (het huidige Istanboel). Deze treindienst was een onderdeel van de Compagnie Internationale des Wagon-Lits, een door George Nagelmackers opgerichte maatschappij voor internationale treindiensten. Het bijzondere aan deze trein is dat men door deze trein terugdenkt aan de gouden eeuw van het reizen in de jaren 1920 en 1930. Sinds 1977 is het handelsmerk Oriënt Express, net als veel rijtuigen en archieven, eigendom van de Franse Spoorwegen (SNCF). Belmond is sinds 1982 de eigenaar en exploitant van de Venice-Simplon Oriënt Express en maakt gebruik van deze oude rijtuigen.

Grappige weetjes uit het archief

  • De trein legt jaarlijks 120000 km af.
  • Elk jaar vinden er zo’n 30 huwelijksaanzoeken plaats aan boord.
  • Rijtuig 3309 is het oudste rijtuig van de trein en is gebouwd in 1926. Ook is dit rijtuig verbonden met Agatha Christie en haar boek over de moord op de Oriënt Express.
  • Elk seizoen doorkruist deze trein in totaal 13 landen
  • De trein bestaat vaak uit 17 rijtuigen (slaaprijtuigen + restauratie- en bar rijtuigen) en is daardoor ruim 400-450 meter lang.

FOTO’S!!!!

Alle foto’s en video’s zijn eigendom van ©Reizen met de trein. Deze mogen gebruikt worden, zolang onze naam wordt genoemd en er wordt gelinkt naar de website of dit artikel.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.