Duurzaam reizen? Neem de trein!

Ik kan mij niet voorstellen dat wanneer je veel reist, niet nadenkt over jouw ecologische voetafdruk. Wij bewonderen dichte bossen, groene jungles en helder blauwe bergmeren. Wij maken foto’s van bijzondere vogels en indrukwekkende wilde dieren. Als dit allemaal verdwijnt, dan hebben wij niks meer om naar toe te reizen. Helaas zijn veel mensen zich niet bewust van de milieugevolgen van het nemen van een vliegtuig, bus of auto. Denk maar aan het broeikaseffect, gebruik van fossiele brandstoffen en de luchtvervuiling die er bij komt kijken. Reizen per trein geeft 75% minder CO2-uitstoot dan bij een vliegreis. Wil je dus duurzaam reizen? Neem dan de trein!

Groen en duurzaam reizen

Ik snap dat je een treinreis van Nederland naar Thailand niet ziet zitten en dat sommige afstanden echt te lang zijn voor een treinreis (al helemaal wanneer je maar een paar dagen vakantie hebt). Toch kan je óók op de bestemming zelf bezig zijn met het milieu en duurzaam reizen. Ga jij bijvoorbeeld backpacken in Azië? Neem dan zoveel mogelijk de trein of de nachttrein. Weekje Spanje? Huur dan geen auto, maar neem ook hier zo vaak mogelijk de trein.

“Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein” – MilieuCentraal.nl

Op wandelen en fietsen na, is het nemen van de trein het milieuvriendelijkste wat je kan doen tijdens je reis. Vooral bij korte reisafstanden maakt het een hoop verschil uit. Een weekendje weg in Europa, kan je dus het beste met de trein doen. Heb je een hekel aan treinreizen? (Wat doe je hier dan?) Dan kan je het beste carpoolen of met een touringcar op reis gaan.

Duurzaam reizen
Bron: Milieu Centraal

Niet alle treinen

Hoewel de trein de meest milieuvriendelijke optie is om mee te reizen, zijn niet alle treinen even goed voor het milieu. Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen dieseltreinen en elektrische treinen en moet men kijken naar het land waar de trein rijdt. Zo gebruiken treinen in Oost-Europa bijvoorbeeld wel stroom met veel CO2-uitstoot. Ook hangt het af van het type locomotief, het aantal rijtuigen etc.

De volgende Europese spoorwegmaatschappijen zijn altijd bezig met het verbeteren de duurzaamheid en het verminderen van CO2-uitstoot:

  • SBB – Zwitserland
  • SJ – Zweden
  • VR – Finland
  • DB – Duitsland
  • SNCF – Frankrijk
  • NS International – Nederland
  • Eurostar

Neem jij vaker de trein voor het milieu? Hoe belangrijk vind jij milieuvriendelijk en duurzaam reizen?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.