De grote trein etiquette

Natuurlijk vindt u reizen met de trein behoorlijk amusant, want anders was u hier niet. Maar het reizen per trein kan ook een aantal ergernissen opleveren. Het is eenvoudig om de NS hiervan de schuld te geven. De treinen zitten overvol en ze zijn altijd te laat. Toch is het vaak de medemens die u het bloed onder de nagels vandaan haalt. De asociaal. Het ongure type. Het wordt tijd dat er een etiquette ontstaat ontremd het reizen per trein. Print hem gerust uit voor het geval u weer eens oog in oog komt te staan met de asociaal.

*Let op: u dient dit artikel met een korreltje zout te nemen en te lezen met een bekakte stem.

1. U dient verzorgd te beginnen aan uw treinreis

De situatie: Het is zeven uur en uw wekker gaat. U bent eigenlijk al aan de late kant en besluit niet te douchen. Een beetje deodorant hoeft ook niet, want uw goddelijke lichaam riekt natuurlijk heerlijk. En voor tandenpoetsen heeft u ook geen tijd. Zo gaat u de trein in, die op dit tijdstip natuurlijk overvol zit. Vervelend voor u, zo dicht tegen iemand aan staan.

Hoe het wél hoort: U heeft misschien niet door dat de persoon die nu zo dicht op u moet staan, misschien wel inwendig aan het sterven is dankzij uw goddelijke odeur. Het is erg lastig om zelf te ruiken hoe u ruikt, maar geloof uw mede-treinreizigers maar. U stinkt. Heeft u geen tijd om te douchen? Doe dan deo op. Ook weer niet te veel, maar zeker niet te weinig. En poets ten aller tijde uw tanden. En wanneer u nu denk: dit geldt niet voor mij, dan geldt het vooral voor u. Niet iedereen vindt uw lichaamsgeur net zo plezant als uzelf.

2. U dient geduld te hebben

De situatie: U bent een belangrijk persoon en natuurlijk heeft u haast. De trein is weer eens te laat en er vormt zich een lange rij voor de ingang van uw deur. U baalt want u hoopt nog op een zitplek, dus begint u zachtjes te duwen om de rest van de forenzen eens te laten opschieten. Eindelijk bent u binnen. Vervolgens loopt er een slome dame voor u, die uw weg behoorlijk belemmerd. Ook haar duwt u zachtjes of u wurmt zich erlangs. Vervolgens ziet u een lege stoel, maar iemand anders loopt er ook al op af. Met een drafje wilt u gaan zitten, maar een vervelend persoon houdt uw stoel bezet met zijn/haar tas. Zonder te vragen of u daar kunt zitten – want u heeft natuurlijk haast – gaat u boven op de spullen van uw mede-passagier zitten. Snel probeert hij/zij zijn tas nog onder uw derrière vandaan te trekken maar het is te laat.

Hoe het wél hoort: Ten eerste. U bent niet belangrijk. Ten tweede. De trein rijdt op zijn eigen gemak, of u nou haast heeft of niet. Iedereen wilt naar binnen en een stoel, daar bent u echt geen uitzondering op. Maar – en dit komt misschien als een verrassing – u gaat niet dood van een half uurtje staan. Met duwen schiet u niks op en de conducteur laat niet een hele groep passagiers op het perron staan tenzij het niet anders kan. Wees dus geduldig en wacht uw beurt af. Wanneer er iemand een plek bezet houdt met zijn of haar tas, dan kunt u zich altijd melden: “kunt u misschien uw tas weghalen?” en wacht vervolgens tot dat hij/zij zijn tas heeft weggehaald.

3. In de stiltecoupé dient u ook echt stil te zijn

De situatie: De trein is aardig vol en u kunt alleen nog zitten in de stiltecoupé, maar u bent niet alleen. U heeft 3 andere vrienden/familieleden bij u en u bent van plan om het uurtje treinen te gebruiken om bij te kletsen. Dat doet u dus ook. Of u heeft uw muziek hard op en u denkt dat de persoon naast u uw hardrocknummer best wel kan waarderen. En daarnaast heeft u trek in een zakje chips waarmee u heel luid gaat zitten kraken en kauwen. Vervolgens belt uw moeder u en u neemt natuurlijk op, we zijn immers bijna bij het station.

Hoe het wél hoort: Een stiltecoupé is een stiltecoupé. Die is er ook niet voor niks. Sommige mensen houden namelijk van rust en zoeken een plekje om te lezen, te leren of te werken. Ze hoeven niet te horen hoe het met de aambeien van uw moeder gaat. Wanneer u met een groepje vrienden/familieleden per ongeluk een stiltecoupé binnenkomt, heb dan het fatsoen om of in stilte uw reis voor te zetten óf een andere plek te zoeken. Ook uw muziek moet zacht staan. Controleer even of uw muziek te hard staat door uw oortjes even uit uw oren te halen. Want nee. Uw buurvrouw geniet niet van uw muziek. Wanneer u gebeld wordt, loopt u alvast naar de hal en dat zakje chips is straks ook nog lekker.

4. U bent geen schaap

De situatie: De trein zit vol en er is geen zitplaats meer. Dat vindt u erg jammer. U ziet vervolgens dat er nog ruim 20 mensen moeten instappen, maar u denkt er niet over om ongemakkelijk in de gang te gaan staan dus u blijft nonchalant tegen de deuropening leunen. Zo valt u niet om en staat u nog comfortabel ook. De persoon achter u denkt hierdoor dat er geen plek meer is en blijft achter u staan. De persoon daarachter doet dit ook. Voor u het weet heeft u een hele opstopping veroorzaakt.

Hoe het  wél hoort: Wij snappen dat het lastig is om in de gang te gaan staan tussen al die zitten de mensen, maar het feit is dat mensen schapen zijn. Als u niet doorloopt, dan loopt niemand door. Loop dus een stukje door en blijf niet in het halletje hangen.

5. U dient rechts te staan en links te gaan

De situatie: Het is vroeg en erg druk, maar u bent niet in de stemming om te lopen. U blijft dus koppig staan op de roltrap. Beter nog, u blijft lekker links staan zonder te merken dat mensen u ongeduldig aankijken omdat zij wel willen doorlopen. Waarom is de roltrap toch uitgevonden? Toch zeker niet om te lopen?

Hoe het wél hoort: In het buitenland is dit eigenlijk een ongeschreven norm, maar in Nederland blijken er nog wel eens een paar zombies te bestaan. U staat rechts en links loopt u. Er zijn namelijk andere mensen om u heen. Mensen die een overstap moeten halen en dus door moeten lopen. Door links te gaan staan kan niemand er meer langs en mist Jantje waarschijnlijk zijn trein. En sowieso…Waarom zou u in godsnaam blijven staan op de roltrap. U mankeert niks aan uw voeten en het wachten tot u beneden bent zijn toch de meest verspilde minuten van uw leven?

Welke etiquette regel mist er nog volgens jou? Persoonlijk vind ik patat eten rond etenstijd in de trein ook nog wel behoorlijk irritant ;) 

Bovenste foto is gemaakt door © Marc Samsom

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Jeroen Beantwoorden

    Of met de roltrap naar boven en dan met koffers en al 0,5m van de roltrap vandaan blijven staan om te kijken of je wel op het goeie perron bent enzo … Om over vouwfietsen direct na het uitstappen uit de trein maar niet te spreken …

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Och ja! Vooral die vouwfietsen haha

  2. Marcel Beantwoorden

    Irritant zijn mensen die op het balkon zitten waar ik mijn fiets wil zetten terwijl er voldoende plaats is in de trein zelf. Vouwfietsen zijn niet irritant, die mensen die er over zeuren wel.

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Haha gevoelige discussie dus. Vouwfietsen zijn op zich niet irritant, maar wel in de spits! Wanneer een trein bomvol zit nemen ze veel ruimte in.

  3. Liesje Beantwoorden

    Ik mis nog iets over een geldig vervoerbewijs… En je fatsoenlijk gedragen tegenover het personeel!
    Tip: check nog ff je verhaal op foutjes… Zonde van het verder erg goeie verhaal!

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Oeps! Een artikel schrijven met een grieperig hoofd is dus niet erg handig! Ik ga hem nalezen. En vooral dat laatste ja!

  4. Fem Beantwoorden

    Haha, mooie how-to! Ik voeg nog graag toe aan #2: als de trein stopt moeten er eerst mensen uit voor er nieuwe in kunnen… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.