De Geur van Lavendel – Comomeer Deel II

En zo sta je plotseling met je voeten in het Comomeer. Hand in hand met George Clooney, voor zijn prachtige Italiaanse villa. Oké, ik heb George Clooney nog nooit gezien, laat staan zijn hand vastgehouden. Dat had Nick waarschijnlijk ook niet zo leuk gevonden. Maar hij heeft er wel echt een villa. Zoek maar op als je van plan bent om hem te gaan stalken. Ik sta ook niet voor zijn prachtige Italiaanse villa, maar in de haven van Como. Como is één van de grootste steden aan het Comomeer. Het is misschien niet meteen de mooiste stad van het meer, maar wel een must om te bezoeken. Laat hier je Comomeer avontuur beginnen, want vanaf de haven kan je met een boot naar elk gewenst dorp. De stad heeft een rijke geschiedenis en dat is goed terug te zien.

Como

Como was in de Romeinse tijd al een populaire plek voor grote villa’s en indrukwekkende badhuizen. Dwars door de stad loopt dan ook een Romeinse route, die je langs de Romeinse bezienswaardigheden leidt. Wat leuk is aan Como, is dat ze nog meer van dit soort routes hebben. Een middeleeuwse route bijvoorbeeld, die je langs de stadsmuren brengt. Ook is er route opgedragen aan de beroemdste inwoner van Como: Alessandro Volta, een natuurkundige en de uitvinder van de batterij. De route voert langs zijn huis en zijn tempel/museum.

Volta Comomeer

Duomo di Como

Como heeft een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Duomo di Como bijvoorbeeld. Vanaf het station is het eenvoudig om direct naar de Duomo te lopen, aangezien de grote blauw/groene koepel behoorlijk opvalt. De grote indrukwekkende deuren zijn meestal gesloten omdat er nog diensten gegeven worden en zo werden Nick en ik bijna opgesloten in de Duomo di Como. We waren net binnen en ik schrok omdat er plotseling een bedelaar voor mij neus stond die veel weg had van Quasimodo. Hij stond er plotseling, in het zwakke licht van de kathedraal en mijn ogen waren nog niet gewend aan het duister. Direct daarna werden de zwarte deuren dicht geslingerd en daar stonden wij dan. We verlieten de Italiaanse Quasimodo al snel om een beetje door de kerk te dwalen, in de hoop dat we ergens nog konden ontsnappen. De Duomo is erg indrukwekkend. De grote koepel, de zware deuren en de diverse heiligen die er vereerd worden. Een nis leek te zijn ingericht als het Inferno van Dante. Een vreemd schilderij in een bijzondere kathedraal. Na een tijdje vonden we een zijuitgang en stapte we het felle licht weer in.

Middeleeuwse routes

De stad heeft ook een mooi middeleeuws plein (die je snel vindt dankzij de middeleeuwse route), waar je op een terrasje kan zitten of over de mini-brocante markt kan struinen. Als je van markten houdt dan is het een goed idee om richting de stadsmuren te lopen. Volg gewoon de middeleeuwse route of het spoor (die dwars door de stad loopt) en je komt uit bij een grote markt. Kilometers schoenen, bh’s, kleren en petten. Een walhalla voor de marktliefhebber.

Lago di Como

Wij hadden Como vrij snel gezien en liepen daarom terug naar de haven om te doen waar we voor gekomen waren: bootje varen. Zoals gezegd kan je vanuit Como eenvoudig de andere dorpjes bezoeken. Elk dorpje is een parel en heeft zijn eigen bezienswaardigheden (meestal zijn het villa’s, zoals Villa Carlotta, Villa del Balbianello en Villa d’Este…en vergeet Villa Clooney niet), maar het zijn er best veel. Met een ticket van rond de 25 euro kan je de hele dag met een ferry van het ene dorp naar het andere dorp varen. Het Comomeer staat bekend als één van de mooiste meren van Italië. Het water ziet er onnatuurlijk mooi blauw uit, de bergen omlijsten het meer bijna als een beminnende minnaar en de dorpjes zijn door en door Italiaans. Grote villa’s hebben prachtige treden die het water in verdwijnen. Wij besloten om maar gewoon in de ferry te blijven zitten en ons langs alle dorpjes te laten voeren. Een tocht van twee uur. Het is prachtig om te zien hoe de Italianen aan dit meer leven. In sommige dorpen lijkt de tijd stil te staan. Huizen met geheime doorgangen voor plezierbootjes zijn overwoekerd door klimop. Een oud vrouwtje wandelt over een steil pad naar de haven en een kok van het plaatselijke restaurant helpt de schippers van de ferry met aanmeren. Wat trouwens opvalt aan het Comomeer is dat het overal naar lavendel ruikt. Je vindt er ook overal lavendelstruiken.

Comomeer
Een van de mooie kleine dorpjes aan het Comomeer

Bellagio

Een van de mooiste dorpjes aan het Comomeer is Bellagio. Bellagio ligt precies op de punt in het midden van het meer en het is er sprookjesachtig mooi. Het dorpje heeft een middeleeuwse indeling. Vanaf de haven (die volstaat met toeristen, dus snel doorlopen), loopt het dorp naar boven. De heuvel op. Kleine, slingerende trappen leiden naar boven, waar restaurants op elkaar gepakt staan. Winkels en cafeetjes lijken niet te passen. Zo een klein dorpje en toch zoveel ambacht. Een Romaanse kerk steekt boven het geheel uit en onderaan het dorp ligt een prachtige villa. Alsof je in een film beland bent. Ondanks dat het er betoverend is, moet je als toerist wel oppassen. Het dorp is zo toeristisch dat ze je elk moment proberen op te lichten. Zo liep ik onwetend naar boven op een van de steile trappen en werd vastgegrepen door een man in een Italiaanse lakeienpak. Voor ik het wist had Nick lachend een foto gemaakt, want hij dacht dat de man gewoon een mafketel in een leuk pakje was. Kosten voor de foto? Drie euro.

Bellagio Comomeer
Bellagio

Het uitzicht vanuit Brunate

Na twee uur op het water te hebben gedobberd en door Bellagio te hebben geslenterd, gingen we terug naar Como. Als je geen zin hebt in weer een twee uur durende trip over het water, dan kan je voor vier euro extra een watertaxi nemen. Dan doe je er maar een uurtje over. Eenmaal terug in Como namen we nog snel het kabeltreintje naar Brunate. Dit is een dorp boven Como, met een prachtig uitzicht over het Comomeer en met wederom prachtige villa’s.

Een droom

Na een dag op het water zijn wij hongerig en met een geweldig uitzicht over het mooiste meer van Italië bestellen we een wijntje en twee overheerlijke pizza’s. De zon gaat al langzaam onder en de eerste sterren verschijnen aan de donkerrode hemel. Ik snap waarom George en vele anderen hier een villa hebben. Misschien, heeeeel misschien – later als we groot zijn – willen wij hier ook wel een villa hebben. Het lijkt ons geweldig om op onze oude dag een B&B te bezitten in een oude villa aan dit prachtige meer.

Voor deel I van het Comomeer, bekijk deze hier >>>

Italie

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Pingback:De Geur van Lavendel - Comomeer Deel I - Reizen met de trein

 2. Emma Beantwoorden

  Wow! Wat komen je op mooie plekken.
  De bergen en zee bij Bellagio, zijn om verliefd op te worden

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   De omgeving is inderdaad om verliefd op te worden! Als het aan ons had gelegen dan waren we er nog steeds geweest!

 3. Karbonkel Beantwoorden

  Ik wil heel graag nog een keer naar het merengebied van Italië en dit meer staat hoog op mijn lijstje 🙂 Leuke post

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Het schijnt het mooiste meer van Italië te zijn, maar ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal haha 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.