De beste landen voor treinreizen met het gezin

Afgelopen meivakantie hebben we een hele gave Interrail reis gemaakt met onze dochter. We vlogen naar Catania in Sicilië en zijn vanaf daar met de trein via stops in Italië en Zwitserland weer terug gegaan naar Nederland. Inclusief een nachttrein die zo op de boot werd gereden en ons vervolgens op het vasteland helemaal naar Rome bracht.

Interrailen met kinderen is waarschijnlijk niet het eerste waar je als ouder aan denkt maar het is echt heel leuk en bovendien is de Interrailpass voor kinderen tot en met 11 jaar gratis. Je betaalt alleen de eventuele reserveringskosten. Ook op andere continenten maakten we al diverse mooie treinreizen met onze dochter. Zoals de trein naar Machu Picchu in Zuid-Amerika en diverse treinen in Thailand, Myanmar en Maleisië. Wat ons betreft is de trein het ideale vervoersmiddel voor gezinnen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tikva, Marcel en hun dochter © Gezin op reis

Voor- en nadelen van treinreizen voor gezinnen

Het fijne van reizen met de trein is de vele beenruimte die je hebt. Je kunt zelf lekker rondlopen en je kindje ook. Waar onze dochter in de auto nog wel eens wagenziek wordt, heeft ze daar in de trein geen enkele last van. Net als in het vliegtuig is er bovendien een wc aanwezig.

Het fijne van de trein is dat je als het niet te druk is ook gezellig bij elkaar zit. Je kunt een potje Uno spelen, op de tablet kijken of het landschap zien veranderen. Waar je als ouder na een lange autorit gaar bent, kom je nu energiek aan.

Wij slepen nooit zoveel mee op reis, maar voor gezinnen die behoefte hebben aan veel spullen is de trein niet zo handig. Je moet immers alles zelf dragen. Een backpack vinden wij het handigst. Daarnaast leent de trein zich vooral voor een reis waarbij je veel steden bezoekt en minder voor strand en natuur. Op Sicilië ligt er een mooi strand naast het treinstation Giardini-Naxos maar dit zijn wel de uitzonderingen. Over het algemeen zal je toch nog een bus moeten nemen en zijn veel stranden en natuurgebieden niet voorzien van een treinstop.

Tekst gaat verder onder de foto.

© Gezin op reis

De beste Interrail landen voor gezinnen

Een Interrailpass is gratis voor maximaal 2 kinderen tot en met 11 jaar als ze meereizen met een volwassene die een Interrailpass heeft. Dat scheelt enorm in de kosten. Echter, je betaalt wel reserveringskosten voor kinderen. Dit geeft vreemde situaties. Zo betaal je in Italië voor de hogesnelheidslijnen 10 euro reserveringskosten terwijl een regulier kinderticket inclusief reservering voor onze dochter op sommige korte routes goedkoper was dan dat bedrag.  Wil je naar Frankrijk, Spanje of Italië dan is dit echt wel een groot nadeel zeker wanneer je de kosten van de trein gaat vergelijken met die van de auto, hoewel de trein nog steeds veel sneller en relaxter is.

Ook andere landen zoals Duitsland hebben deze kosten, alleen dan zijn de bedragen veel lager. Zo betaal je in Duitsland 2 euro voor een zitplaats van Basel, helemaal naar Hannover.

Landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben geen of lage reserveringskosten, een goed treinnetwerk en bovendien ook nog speciale treinen voor kinderen. Zo heeft Oostenrijk treinen met een kidshoek en heeft Zwitserland bijvoorbeeld de “Globi Express” met kidswagon. Dat maken dit voor mij hele geschikte landen voor gezinnen.

Tekst gaat verder onder de foto.

© Gezin op reis

De beste landen buiten Europa voor reizen met de trein

Buiten Europa zijn er ook een aantal landen die een heel goed treinnetwerk hebben en kindvriendelijk zijn. Japan is natuurlijk echt een topbestemming om met het gezin met de trein te verkennen. Treinen zijn heel snel en super comfortabel. Als je van te voren een JP Rail pass koopt, dan weet je ook precies wat het reizen in Japan met kinderen je gaat kosten.

Ook Zuid-Oost Azië is heel geschikt voor een vakantie met de trein. Deze landen zijn sowieso heel kindvriendelijk. Maleisië, Vietnam, Myanmar en Thailand hebben een redelijk goed treinnetwerk. Treinen gaan hier niet zoals in Europa elk uur maar vaak maar een paar keer per dag, waarbij de kwaliteit enorm kan verschillen van airco trainen die net zo fijn zijn als die van de NS tot houten bankjes en openstaande ramen. Treinen hebben hier veel concurrentie van low-cost airlines maar zeker op een aantal routes zijn ze nog steeds veruit de beste optie.

Tekst gaat verder onder de foto.

© Gezin op Reis

Het fijne is dat de treinen niet alleen tussen de grote plaatsen gaan (zoals vliegtuigen) maar ook tussendoor stoppen. Hoewel er al jaren gepraat wordt over een nieuwe hogesnelheidslijn tussen Singapore en Kuala Lumpur zijn andere treinroutes in Maleisië de afgelopen jaren wel flink verbeterd. Zo kan je nu met moderne treinen met airco in 2:20min reizen van Ipoh naar Kuala Lumpur. Dat is een ruim een uur sneller dan de bus je zou kosten. Tijdens de spits bespaar je nog veel meer tijd.

India heeft ook een uitgebreid treinnetwerk maar daar gaan de treinen niet snel en zijn lang niet altijd even schoon en comfortabel. Maar dat probleem heb je ook met de bus. In de trein zit je tenminste lekker ontspannen en het uitzicht is veel interessanter dan de snelweg. India is sowieso totaal anders dan wat je gewend bent. Boek in ieder geval een eerste klas ticket op lange afstanden en 2e klas voor korte routes.

Ben jij wel eens op vakantie geweest met kids en de trein?


Gezin op reis is de website van de fanatieke reizigers Marcel en Tikva. Ze gingen op wereldreis, beklommen de Kilimanjaro en snorkelden met walvishaaien. Sinds 2013 reizen ze als gezin en geven ze tips voor andere reizende gezinnen op www.gezinopreis.nl.

Comments

  1. Treinreiziger Beantwoorden

    Wij hebben afgelopen zomer de treinreis der treinreizen gemaakt de transsiberie/transmongolië expres. Geweldige ervaring en inderdaad zelfs na 4 dagen en nachten in de trein met z’n 5e nog steeds veeeel minder vermoeiend en heftig dan lange autoritten waarbij je als ouder regelmatig achterstevoren zit.
    Ik kan me heel goed voorstellen dat wij nog eens met de trein op reis gaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.