De Aletschgletsjer, grootste gletsjer van Zwitserland

Na al een paar dagen door Zwitserland gereisd te hebben, veel mooie plekken gezien te hebben was het tijd voor iets nieuws. Het plan was dat we erg vroeg in de ochtend boven op de berg Eggishorn zouden staan en dat we een mooie zonsopkomst boven de Aletschgletsjer kregen te zien. Persoonlijk ben ik als fotograaf gek op elke zonsondergang of zonsopkomst, dit was voor mij dan ook een droom die uit zou komen. Helaas werkte het weer niet mee.

Overstap in Brig

Voordat we überhaupt bovenop de berg zouden staan, ging er nog wel wat aan vooraf. Je komt er natuurlijk niet zomaar. Wij namen de trein vanuit Montreux richting Brig. Hier zou onze overstap plaatsvinden, dit ging echter iets anders dan gedacht. Daar stonden we dan in Brig. Er waren werkzaamheden aan het spoor naar Fiesch en na aankomst in Brig, waar de overstap plaats vond, kregen we dit pas te horen. Dat werd wat tijd vertoeven in Brig. Brig zelf is een oude, maar mooie stad. Het centrum wordt gedomineerd door een mooi oud kasteel en hoe dichter je bij het kasteel komt, des te ouder worden ook de huizen die er staan. Brig zelf is voor een overstap of voor een overnachting een leuke stad. Genoeg restaurantjes en hotels en je bent binnen no-time bij het station. Zeker een bezoek waard. Wij verbleven echter in het dorpje Fiesch, wat onder aan de berg Eggishorn ligt. Dit dorpje is per trein prima te bereiken.

Aankomst in Fiesch

De reis naar Fiesch was nog best spannend. Hier en daar langs bergwanden en (on)diepe afgronden en ook nog in het donker. Ondanks dat we in juli in Zwitserland waren, wordt het als de zon weg is toch snel wat frisser en met wat regen erbij was het compleet. Na een wandeling van 10 minuten door een slapend dorp kwamen we rillend van de kou aan bij een donker hotel. Deur op slot, geen receptionist… Dit kon er ook nog wel bij. We hadden nog geen 1,5 uur ervoor te horen gekregen dat het bekijken van de zonsopgang niet door ging vanwege slechte weersomstandigheden. Uiteindelijk bleek dat de vriendelijke eigenaar dacht dat we niet meer kwamen, omdat we zo laat waren. Hij kwam dan ook snel naar beneden om ons binnen te laten en na een kort, maar leuk gesprek zochten we onze kamer op. Na goed geslapen te hebben werden we tijdens het heerlijke ontbijt gebeld voor onze gids Dominique Balmer. Of we toch nog zin hadden om de Eggishorn op te gaan. We hadden dan wel de zonsopkomst gemist, maar het weer was iets beter om te kunnen wandelen. Als we dan nog geluk hadden konden we, als de bewolking weg trok, de Aletschgletsjer alsnog zien liggen.

Eindelijk…

Uiteindelijk vertrokken we om 08:30 uit het hotel met onze gids. We liepen een kleine 10 minuten door Fiesch heen en kwamen aan bij het dalstation van de bergbahn voor het bestijgen van de Eggishorn. Met een grote skilift zijn we omhoog gegaan naar Fiescheralp. Fiescheralp is een klein dorpje halverwege de berg en bestaat grotendeels uit hotels. Er was dan ook weinig leven te bekennen op wat wandelaars na. Vanuit Fiescheralp gaan er meerdere liften omhoog, zo ook naar de top van de Eggishorn. Het was echter nog te bewolkt om hier naar boven te gaan. Na overleg met de gids besloten om door te lopen naar Bettmeralp. Een soortgelijk dorp als Fiescheralp en daar te kijken hoe het weer was. Tijdens de wandeling klaarde het weer op en kregen we wat meer zon. Tijdens deze wandeling loop je eigenlijk over skipistes of langlaufroutes, alleen dan zonder de sneeuw. Aangekomen in Bettmeralp keken we even omhoog naar de top van de Bettmerhorn. Het zag er nog niet geweldig uit, maar we zouden daarboven gaan lunchen. Hup de lift in en daar gingen we dan. Dwars door de mist en de bewolking heen, maar met een fantastisch einde. Doordat we deels boven de bewolking uitkwamen en de zon doorbrak hadden we uiteindelijk een prachtig uitzicht over de Aletschgletsjer. Het was dan wel geen zonsopkomst, maar ook dit uitzicht was het waard.
Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van Zwitserland. De laatste keer dat de gletsjer gemeten is, dat was in 2002, was de gletsjer 23,6 km lang, heeft het een oppervlakte van ruim 117 km² en bestaat het uit 27 miljard ton ijs. Til dat maar eens op. De Aletschgletsjer staat sinds 2001 op de UNESCO werelderfgoed lijst. Als je de gletsjer wilt bekijken, dan kan dat vanaf meerdere punten. Naast de Eggishorn en Bettmerhorn, is de gletsjer ook te zien vanaf de Jungfrau. Daarnaast zijn er ook vele (meerdagse) excursies om over de gletsjer heen te trekken. De verschillende uitkijkpunten zijn met skiliften te bereiken. De in- en uitstappunten van deze skiliften zijn ook weer speciaal gebouwd aan de stations van de enkelsporige spoorlijn van de SBB die loopt tussen Brig en Göschenen. Deze spoorlijn loopt langs alle kleine dorpjes onder aan de berg en via deze spoorlijn ben je verbonden met de vele skipistes/wandelroutes/langlaufroutes die deze regio te bieden heeft. Meer willen weten over de grootste gletsjer van Zwitserland? Of meer info over het OV in Zwitserland is te vinden op de website van Swiss Travel System.
Aletschgletsjer

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.