Column Thea: met de trein naar Ierland

Ik ben de tel kwijt geraakt. Hoe vaak ik naar Ierland ben geweest, weet ik niet meer. Maar de laatste reis ga ik niet zo snel vergeten. In plaats van met het vliegtuig, wilde ik met de trein.  Daadwerkelijk de afstand van huis naar Ierland voelen dan dat je zo de lucht in gaat en hup, binnen anderhalf uur heel ver van huis staat op een andere bodem. En daarnaast: ik hou van reizen met de trein. Het landschap dat aan je voorbij trekt, stiekem meeluisteren met gesprekken van andere reizigers (al la Simon Carmiggelt) of zelf een gesprek met een wildvreemde beginnen. Er zijn altijd mooie verhalen te vinden.

Van Amsterdam met de trein naar Ierland

Het was even uitzoeken, maar de route die ik heb genomen ging van Amsterdam naar Brussel (met de IC DIRECT). In Brussel heb ik een nachtje geslapen. Nu kan je in één dag van Amsterdam naar Dublin maar ik had niet opgelet met boeken.

De volgende ochtend nam ik de Eurostar naar Londen. Deze reis duurt slechts twee uur. Deze trein rijdt echter zo snel dat het naar buiten kijken enige oefening vereist. Verder vooruit kijken is belangrijk, anders word je misselijk. In Londen kwam ik aan op St. Pancras, een prachtig station! De volgende trein richting Wales vertrok vanaf station Euston. Met de metro is dat één halte. Echter had ik daar geen zin in. Kaartje kopen, uitzoeken welke lijn je moet hebben, etc. Lopen kan ook. Ik had mazzel en kwam in een zonovergoten Londen terecht. In minder dan 10 minuten was ik al bij het station Euston en heb ik daar nog twee uur gewacht op de volgende trein, de Virgin train. De kaartjes voor deze trein had ik in Nederland geboekt en deze print je dan op het station uit. Ik verwachtte wel een nieuwerwets kaartje met een barcode, maar dit was niet het geval. Acht! Er rolden acht kaartjes uit de machine. Oranje kaartjes van dik karton. Ik kreeg namelijk ook gelijk de kaartjes voor de terugreis.

Holyhead

Station Euston heeft een aparte regeling. Je staat met iedereen in de hal en op een groot bord wordt tien minuten voor vertrek het perronnummer aangegeven. Er mag niet op het perron zelf worden gewacht. Daarnaast sluiten de deuren van Virgin Trains twee minuten voor vertrek. Dus zodra een perronnummer bekend wordt gemaakt, zie je hordes mensen een kant uitrennen. Op het station van Chester moest ik overstappen in een trein van Arriva trains richting Holyhead. Het meest mooie stuk van de reis. Langs de kust en aan de linkerkant zie je het begin van het nationale park Snowdonia.

Leuk weetje: Je rijdt langs het plaatsje met de langste naam van Europa, derde van de wereld: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochâ. De trein reed langzaam genoeg om een foto te kunnen maken. Dus check!  En als je geluk hebt, dan stopt de trein er ook. Op sommige plaatsten aan deze lijn moet de trein van te voren worden besteld anders rijdt hij gewoon door. In de haven Holyhead lag de Dublin Swift (Fast Ferry naar Ierland) te wachten en in twee uur tijd arriveerde ik in Dublin Port.

Dublin

Ik was uitgenodigd voor een bruiloft en ik ken Dublin alsof ik door mijn geboortestad Amsterdam loop. Toen een andere gast aan mij vroeg: ‘Any suggestions for a tourist? What should they visit?’, keek ik hem aan en kon het niet laten om gekscherend te antwoorden: ‘The McDonalds?’ Nee, natuurlijk niet. Er zijn hele leuke plekken. Trinity college met the book of Kells, Temple Bar, O’Connellstreet en Grafton Street. Zie voor tips www.ireland.com. Nog een aanrader, neem de Dart (soort bovengrondse metro). Dat is een sightseeing tour op zichzelf. Richting Howt of juist de andere kant op, het maakt niet uit. Ik ga graag de stad uit en je vindt mij altijd in de Wicklow Mountains als ik in Dublin ben.  En daar vind je de natuur waarom ik zo van dit land hou. Er gaan bussen die kant uit, wel stevig aan de prijs maar ik vind het iedere euro waard.

Extra informatie

  • Zo ver mogelijk van te voren boeken scheelt geld.
  • In mijn geval omdat ik een ‘oudjeâ’ ben, was ik voordeliger uit met losse tickets en niet met een Interrailpas. Ik heb via Eurostar mijn ticket naar Londen geboekt. Je kunt dan vanaf ieder willekeurig station in Nederland vertrekken maar niet met de Thalys.
  • Virgin trains heeft een ticket vanaf Londen naar Dublin Port inclusief de bootreis.
  • Voor de gehele reis was ik voor heen en terug 238 euro kwijt.
  • Googlemaps laat deze route niet zien; ik heb zelf met vertrek, en aankomsttijden bekeken. De Eurostar site laat het vertrek vanaf Brussel zien, en niet vanaf jouw station in Nederland.
  • Ga naar de wc in de Eurostar, de Virgin Train en op de boot van Irish Ferries, vrouwen!

Over Thea Stoeten

Thea3388Ik ben Thea Stoeten, geboren en getogen in Amsterdam in 1972. Nu woonachtig in Castricum met twee kinderen. Groot fan van Ierland en reizen door landschappen en altijd op zoek naar mooie natuur.  De trein is natuurlijk het perfecte vervoersmiddel hier voor. Wil je mee terug naar de natuur?
Je vindt mijn foto’s op Instagram: https://www.instagram.com/theastoet/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.