Bucketlist item! De steilste spoorbaan ter wereld!

Afgelopen lente werd ik uitgenodigd voor Norway in a nutshell! Dit houdt in dat je in 4 dagen tijd verschillende plekken in Noorwegen te zien krijgt. We begonnen in Oslo, gingen vanaf daar met de trein richting Flåm, waar wij een fjordencruise maakten, en gingen verder met de trein naar Bergen. Vanaf Bergen vlogen we weer terug naar Amsterdam. Een korte reis, maar een echte aanrader voor iedereen die dit prachtige Scandinavische land wil ontdekken én natuurlijk de bijzondere treinrit tussen Myrdal en Flåm wil meemaken!

De Flåmsbana – Van Myrdal naar Flåm

De afstand van Myrdal naar Flåm is maar ongeveer 20 kilometer, maar met een hellingshoek van 1 op 18, is de Flåmsbana wel één van de steilste trajecten ter wereld. En ondanks dat dit natuurlijk al reden genoeg is om deze treinrit op je bucketlist te zetten, is het uitzicht tijdens de reis ook nog eens adembenemend.

Wij namen de trein van Oslo naar Myrdal. In Oslo hadden wij ontzettend geluk met het weer. Het was er de hele dag zonnig en we konden zelfs even zonder jas op het terras zitten. Vier uur later stapten wij echter uit in Myrdal, in de sneeuw! Wat een bijzondere ervaring was dat! Het station in Myrdal ligt op 866 meter hoog en vanaf hier begon de beroemde treinrit over de Flåmsbana. Gedurende de gehele rit werden er feitjes verteld over de treinrit en wat er buiten te zien is. Al snel daalden we met dit authentieke treinstel richting de 660 meter, waar wij even mochten uitstappen om foto’s te maken van de Kjosfossen waterval. Tijdens de rest van de rit kom je nog meer prachtige watervallen en fjorden tegen. Het bijzondere vond ik, dat je eigenlijk bijna niet doorhebt dat je zo snel daalt, maar voordat je het weet, kom je al aan in Flåm, een klein dorpje op 2 meter hoogte dat enkel over wat winkeltjes, een paar restaurantjes en een aantal hotels beschikt. We overnachtten hier en de volgende dag gingen wij verder met de fjordencruise en treinrit naar Bergen. Sla de fjordencruise zeker niet over, je wilt dit prachtige uitzicht absoluut niet missen.
Flåmsbana

Al met al raad ik Norway in a nutshell met volle overtuiging aan. Oslo en Bergen zijn leuke steden en zowel tijdens de treinritten als tijdens de fjordencruise kijk je je ogen uit!
Flåmsbana

Heb jij al eens met de Flåmsbana gereisd?

IMG_1657 (1)
Over Alannah Paans:

Sinds haar studie in San Diego is Alannah (24) niet meer te stoppen. Ieder jaar wil zij een aantal bestemmingen van haar bucketlist afstrepen en zij wil dit, door middel van de goedkope aanbiedingen op TravelHunter.nl, ook voor anderen mogelijk maken. Op haar website plaatst Alannah iedere dag de goedkoopste vakanties en stedentrips. Doe inspiratie op, laat je verrassen door de bizarre aanbiedingen of vraag om gratis reisadvies. De laatste aanbiedingen en nieuwtjes volg je op TravelHunter.nl en de bijbehorende Facebookpagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.