Bestemming bereikt: Newcastle upon Tyne

Newcastle is tegenwoordig de ‘place to be’. Het is een heerlijke stad voor iedereen die eens een andere citytrip wil maken dan altijd dat eeuwige Rome of Parijs. Newcastle upon Tyne heeft veel te bieden, maar is als het ware nog een ruwe diamant. Op het eerste gezicht lijkt de stad een beetje kil en industrieel, maar wanneer je de stad een beetje beter leert kennen word je verliefd. Ik ben er ondertussen al drie keer geweest en kan er geen genoeg van krijgen. Zoveel te zien, te doen en te eten! Ontdek deze fantastische stad vol met hippe buurten en hotspots met de trein!

Met de trein naar Schotland

Newcastle upon Tyne heeft een ideale ligging en is de perfecte stad om je treinreis mee te beginnen of te eindigen. Vanuit Nederland is Newcastle ook eenvoudig te bereiken. De ferry’s van DFDS Seaways varen tussen IJmuiden en Newcastle upon Tyne. Vanuit Newcastle kan je met de trein het noorden van Engeland gaan ontdekken of doorreizen naar Schotland. De treinverbindingen zijn ideaal. Wij begonnen onze reis met de Far North Line door Schotland in Newcastle. Eerder beschreven wij ook al het station van Newcastle, maar de stad zelf mag je ook zeker niet overslaan.

Newcastle upon Tyne

Newcastle laat mijn geschiedenishartje sneller kloppen. De stad heeft een onwijs rijk verleden en dat verleden is nog steeds terug te zien. Al 2000 jaar lang is de plek waar Newcastle nu gevestigd is bewoond. Het was eerst een Romeinse nederzetting, Pons Aelius. Hier stond een fort, vlakbij de bekende Muur van Hadrianus. De Muur van Hadrianus moest de grens zijn van het Romeinse Rijk en de Schotten buiten houden. In de buurt van Newcastle vind je dus veel Romeinse overblijfselen en een uitstapje naar de muur is ook zeker aan te raden. Hele Romeinse dorpen zijn er nog te bezoeken. Na de Romeinen kwamen de Normandiërs en zij bouwden er een nieuw kasteel. Je raadt het al: New Castle ontstond. Dit kasteel is nog steeds te bezichtigen en echt een aanrader wanneer je meer over de Normandiërs en de geschiedenis van Newcastle wilt weten. Later werd Newcastle steeds meer een industriële stad, met name dankzij de belangrijke haven. Nu is de stad vooral bekend dankzij voetbal (Newcastle United FC), Geordie Shore (programma van MTV) en hippe bloggers die de nieuwste hotspots ontdekken.

Newcastle stikt dus van de bezienswaardigheden, leuke barretjes en hippe eettentjes. De eerste keer Newcastle kan alleen wel een beetje tegenvallen als je niet weet waar je moet zijn. Ik hou er van om een stad per voet te ontdekken en met deze route kom jij langs de leukste bezienswaardigheden van Newcastle upon Tyne:

Newcastle staat bekend om zijn bruggen. Het zijn er dan ook veel. Om een prachtig uitzicht (en overzicht) van Newcastle te krijgen, kan je je wandeling het beste in Quayside beginnen. Dit is de zuidelijke over van de Tyne Gorge en vanaf hier heb je een mooi zicht op de bruggen en de stad. Vooral de Gateshead Millennium Bridge, de Tyne Bridge en High level Bridge zijn erg bijzonder.

Loop daarna door naar het kasteel van Newcastle, de Castle Keep Black Gate. De route alleen al is erg bijzonder, aangezien je door smalle straatjes en middeleeuwse trappen loopt. Hier passeer je ook het Bessie Surtees House. Dit zijn twee gebouwen uit de 16e eeuw en ontzettend goed bewaard gebleven. Het kasteel heeft een leuk museum binnen en het uitzicht vanaf de toren is echt fantastisch.

Newcastle upon Tyne
Castle Keep Black Gate

Lopen door Newcastle is als een tijdmachine. Van de industriële oevers van de Tyne, naar het middeleeuwse kasteel en door naar het Victoriaanse Grey Street in Grainger Town. Hier vind je brede boulevards en statige huizen. Ook staat hier het monument van Earl Grey (ja, van de thee). Loop daarna door de Northumberlandstreet om heerlijk te shoppen. Hier vind je gigantisch veel winkels. Newcastle staat ook wel bekend als een fijne bestemming om te shoppen. Aan het einde van de straat kom je uit bij een kerk en de universiteit. Hier vind je meer hippe lunchzaakjes en natuurlijk veel studenten.

Daarna beland je in Chinatown. Dit is een kleine Chinese buurt, vlakbij het Newcastle United Stadion. Ga daarna verder naar Grainger Street waar je de Grainger Market vindt. Dit is een grote overdekte markt met de meest uiteenlopende producten. Het is er erg fotogeniek en je wordt er beetje koopgek van.

Heb je meer tijd om Newcastle te ontdekken? Bezoek dan ook The Biscuit Factory, Seven Stories en het Discovery Museum. Buiten Newcastle zijn de Muur van Hadrianus en de Angel of the North ook een bezoekje waard.

Deze hotspots mag je niet overslaan

Eten in Newcastle is niet erg duur. Rond de 5 pond kan je hier heerlijk lunchen en voor 10 pond kan je best aardig uit eten. Dit zijn mijn favoriete plekjes in Newcastle om wat te eten of te drinken:

 • Crows Nest, Taylor Walker
  Dit is een fantastische pub waar je heerlijke pubcrub kan eten. Het ligt tussen de twee universiteitsgebouwen in, aan de linker kant van de kerk (wanneer je Northumberlandstreet uitloopt).
 • Pitcher & Piano
  Dit restaurant in populair onder de inwoners zelf en je hebt hier een fantastisch uitzicht over de Gateshead Millennium Bridge.
 • Las Iguanas
  Hou jij van Mexicaans eten? Dan ga jij dit restaurant fantastisch vinden. Heerlijke cocktails, een leuke sfeer en het eten is er erg goed.
 • The Baltic Tower
  Nog meer cocktails drinken? Ga dan naar The Baltic Tower voor fantastische drankjes, een prachtig panoramisch uitzicht, kunst en lekkere banken.
 • Bigg Market
  Wil je het uitgaansleven ontdekken a la Geordie Shore? Ga dan naar Bigg Market. Hier vind je veel pubs, nachtclubs en meisjes in veel te korte rokken.

Ben jij wel eens in Newcastle upon Tyne geweest?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.