Bestemming bereikt: Martigny

Ik had geen idee wat ik mij moest voorstellen bij een bezoek aan de Gorges du Durnand. Er was wel wat voor onderzoek geweest, maar iets spectaculairs als dit had ik nooit verwacht. Ik ben gek op watervallen en was ook niet meer tegen te houden toen we dichterbij kwamen. Wat een geweldige ervaring was dat.

Martigny

Aan de grote bocht richting het meer van Genève in mooie Rhônedal vind je de stad Martigny. De voertaal is hier Frans. De stad ligt in het kanton Wallis, wat een kunstmatige taalgrens heeft. Hoe verder naar het westen, hoe meer Frans er wordt gesproken. Martigny bestaat een stad dat bestaat uit 3 toenmalige afzonderlijke gemeenten, namelijk Martigny-Ville, Martigny-Combe en Martigny -Bourg. De stad is geheel omringd door bergen en is vooral bekend door de Grote Sint-Bernard Pas naar Italië. De stad bestaat al sinds de Romeinse tijd, al droeg het toen de naam Octodorus. Het heeft meerdere malen een belegering doorstaan en het kreeg in de 13e eeuw zelfs een fort met Donjon op de berghelling. Zelfs Napoleon verbleef enkele dagen in de stad tijdens zijn veldtocht naar Egypte in 1800. Martigny is een verkeersknooppunt, waarbij makkelijk met trein en auto richting Frankrijk gereisd kan worden.

Dit mag je niet missen in Martigny

Zien

Zoals eerder vermeld bestaat Martigny al sinds de Romeinse tijd. Sommige huizen staan gebouwd op de fundering van toenmalige Romeinse villa’s, maar ook het oude Amfitheater is nog te bezichtigen. Dit wordt nog vaak gebruikt voor optredens, filmsavonden, etc. Ook het fort en donjon wat tegen de berg opgebouwd is, is tegenwoordig open voor bezichtiging. Het werd na de 17e eeuw niet meer gebruikt en raakte in verval, maar het wordt nu gerestaureerd. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht over het Rhônedal, herbergt het fort een restaurant en een escaperoom. Mocht je gek zijn op honden en dan met name de Sint-bernardshonden, breng dan een bezoek aan het Sint-Bernandsmuseum. Hier wordt de gehele geschiedenis verteld over de honden, de bergpas en kan je met ze knuffelen.

Doen

Naast het bezoeken van musea, het theater en het fort heeft Martigny nog meer te bieden. Fondation Pierre Gianadda is een museum met een grote museumtuin. Het museum vertelt je meer over de geschiedenis met de Romeinen, maar heeft ook veel kunstwerken van verschillende kunstenaars in de tuin staan. Met goed weer is dit een leuke wandeling. Vanuit Martigny vertrekt de trein, de Mont-Blanc Express, richting Frankrijk. Halverwege de reis kan je uitstappen om een kleine dierentuin te bezoeken die op de berg gebouwd is met allemaal dieren uit de omgeving. Ook kan je het Lac d’Emosson bezoeken. Een enorme stuwdam hoog in de bergen. De parel van onze reis in dat gebied waren de Gorges du Durnand. De rivier de Durnand stroomt woest langs hoge bergrotsen waar een wandelroute van 1 km is gemaakt.

Eten

De stad Martigny staat bekend als een kunststad, echter zijn ze hier ook heel erg gericht op regionaal eten. Zo is er naast wijn, kaas en vleeswaren, ook te genieten van vers fruit en verse groenten uit de natuur van Wallis, zoals abrikozen, kastanjes en asperges. Het eten is een mix van Franse en Zwitserse invloeden. Voordat je ergens goed gaat dineren is het drinken van een aperitief bij la Fromatéque een aanrader. Genieten van een goed glas wijn, met wat hapjes als kaas is goed te doen. Naderhand eten bij Plan-Cerisier, wat tussen de wijngaarden verborgen ligt geeft je een geweldig uitzicht over het dal en de stad Martigny.

Slapen

Wij verbleven in de B&B Grand Verger. Een heel modern huis met meerdere kamers, met elke ochtend een heerlijk ontbijt van de eigenaresse. Het ligt wat verder van het station, ongeveer 10-15 minuten lopen, maar met goed weer is dat geen enkel probleem. Mocht je hier met een huurauto komen, dan is er ook een parkeerplaats ter beschikking. Meer willen weten over het reizen door het kanton Wallis? Kijk hier verder!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.