Bestemming bereikt: Luzern, Zwitserland

Grijze gebouwen maken plaats voor groene bergen en blauwe meren. Een beetje slaperig kijk ik uit het raam. We zijn net aangekomen in Zwitserland en het is nog vroeg. Ik strek mijn hand uit en tik Nick aan. “Kijk, wat een blauw water!” Nick pakt meteen zijn fotocamera. Ik weet dat hij zich op dit moment net zo gelukkig voelt als ik. Bergen, meren, groen…heel veel groen. We zijn weer in Zwitserland en ergens voelt het aan als thuiskomen. We zijn allebei dol op Zwitserland en de komende dagen gaan we meer van dit land ontdekken en doen we een Grand Train Tour door Zwitserland. Onze eerste stop van de tour is Luzern…

Het zwanenmeer

Nick legt tijdens de treinreis van Zürich naar Luzern zijn camera bijna niet meer weg. De meren blijven komen en de bergen worden groter en indrukwekkender. Opnieuw zijn wij onder de indruk van de schoonheid van het Zwitserse landschap. Bij Luzern stappen we uit. Het station is vrij modern, maar buiten staat een prachtige boog dat ooit de ingang van het station is geweest, voordat een brand het oude station in vlammen op deed gaan. De boog staat meteen symbool voor Luzern. Historisch en modern tegelijkertijd.

Luzern, Zwitserland
Uitzicht vanaf een brug op de rivier de Reuss en de Kapellbrücke

Luzern voelt nog steeds aan als een klein en gezellig Zwitsers dorp. Oude vakwerkhuizen sieren de stad en de indrukwekkende Kapellbrücke strekt zich uit over Reuss. Deze rivier verdeelt de stad in het oude en het nieuwe stadsdeel. Toch voelt de stad ook kosmopolitisch aan. Luzern is een studentenstad en het hypermoderne Cultureel en Congrescentrum Luzern (KKL) glanst je tegemoet vanaf de kade van het meer van Luzern. Op elke hoek wordt muziek gespeeld en de lucht vult zich dan ook met jazz en klassiek.

Ook voor outdoorliefhebbers is Luzern een fijne stad. Het ligt aan het Vierwoudstrekenmeer en wordt omringd door de imposante bergen Pilatus (2128m) en Rigi (1798m). Verschillende bergtreintjes brengen je naar boven en een tocht over het meer is fantastisch. Ik heb nog nooit zo veel zwanen bij elkaar gezien.

Luzern, Zwitserland
Een aanrader in Luzern: maak een boottocht

Citytrip materiaal

Dat Luzern nog niet ontdekt is als dé nieuwe stad voor een citytrip, begrijp ik niet. Naast zijn ligging aan het meer en tussen de bergen is de stad erg levendig. Ik geniet in volle teugen van de historische architectuur en de muzikanten op elke hoek van de straat. Bij het station speelt een groepje oudere mannen jazz, verderop staat een bijzondere band Vivaldi te spelen en we worden achtervolgd door een groepje jonge capoeira spelers die de mensen op straat uitdagen om op muziek een paar pasjes mee te doen. Langs de rivier de Reuss bevinden zich verschillende eetgelegenheden en de zon schijnt, dus wij willen op een terras aan het water zitten. Uiteindelijk nemen we plaats bij een schattig plekje genaamd Taube. Nick bestelt een cordon bleu en een biertje en ik neem een overheerlijke tomaten risotto met een glas plaatselijke witte wijn. De zon schijnt, het water kabbelt vrolijk door en het eten is heerlijk.

Na het eten besluiten we de stad nog verder te ontdekken, want de volgende ochtend moeten we alweer de trein pakken naar onze volgende bestemming. Het oude Luzern wordt omringd door een stadsmuur en we klimmen naar boven om de stadsmuur te gaan volgen. De toren staat nog open, maar bij de ingang staat dat de toren had moeten sluiten om 19:00. Dat was het allang, maar we besluiten toch de toren te beklimmen (met het risico opgesloten te worden in een middeleeuwse toren). Allebei moeten we ook nog wennen aan een overvloed aan zuurstof in Zwitserland en komen dus een beetje hijgend aan bij de top van de toren. Het uitzicht is onvergetelijk! En gelukkig konden we er daarna nog uit ook.

Even later genieten we weer van een ander uitzicht. We proosten op onze reis in de rooftopbar van Monopol. Hippe mensen om ons heen, een mojito in een weck jar en vooral een mooi uitzicht over de stad die binnen de kortste keren door ons werd uitgeroepen als één van de fijnste steden waar wij ooit zijn geweest. En dat binnen een paar uur.

Dit mag je niet missen in Luzern:
Heb je zoals wij maar weinig tijd voor Luzern? Dan zijn dit de plekken die je niet mag overslaan:

 • De Kapellbrücke
  Dit is één van de oudste bruggen van Europa. Bijzonder om doorheen te lopen.
 • De stadsmuur van Luzern
  Beklim de toren voor een prachtig uitzicht. De omgeving van de muur is ook bijzonder, met aan de ene kant oude huizen en aan de andere kant veel groen met Schotse Hooglanders en lama’s.
 • Maak een boottocht over het meer
  Hier krijg je geen spijt van. Luzern is misschien nog wel mooier vanaf het water
 • Ga omhoog met de steilste tandradbaan van de wereld
  Bezoek de berg Pilatus met dit bergtreintje. Binnenkort vertellen we hier meer over.

Luzern was onze eerste stop van de Grand Tour of Switzerland! We vervolgen onze reis verder naar Interlaken…Binnenkort op RmdT!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Esther Beantwoorden

  Leuk, zeker een bezoekje waard lijkt me!

 2. Marcella Beantwoorden

  Mooie foto’s, ziet er goed uit! Zwitserland staat hoog op mijn wishlist!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.