Bestemming bereikt: Edinburgh

“Weet je zeker dat we hier naar boven moeten?” vraagt Nick. Hij kijkt onzeker naar de lange, steile trap voor ons. We zijn net aangekomen in Edinburgh en zoeken ons hotel. Ik kijk om mij heen. “Ik denk wel dat het de snelste weg is.” We hebben onze koffers bij ons en het vooruitzicht om die helemaal naar boven te moeten sjouwen, staat ons allebei flink tegen. Omlopen des te meer. We zuchten dus nog maar een keer en pakken onze koffers op en betreden de Fleshmarket Close.

Edingburgh stikt van de zogenoemde closes – steile, nauwe trappen omhoog naar het oude centrum van Edinburgh. Het kasteel van Edinburgh – Edinburgh Castle – is gebouwd op een rots en de stad loopt eigenlijk vanaf Castle Rock naar beneden. De closes verbinden de oude stad met de overige delen van Edinburgh. Reken er dus maar op dat het af en toe flink klimmen is. Voor mij is het net een sprookje waarin ik terechtkom. We beklimmen de middeleeuwse trappen naar boven en rusten halverwege uit bij Halfway House, een kleine pub. Eenmaal helemaal boven verlaten we de stille close voor een drukke straat bestaande uit kaskeien en typische Engelse shops. Ik kijk mijn ogen uit. Edinburgh stond altijd al hoog op mijn bucketlist en nu ik er ben, kan ik niet wachten om de stad te ontdekken.

Far North Line

Edinburgh is onze eerste stop op onze doorreis naar het verre noorden. We begonnen in IJmuiden, waar we de ferry naar Newcastle Upon Tyne namen. We verblijven helaas maar kort in Edinburgh, om vervolgens door te reizen naar Perth en Inverness. Daar stappen we over op de Far North Line, die ons naar het meest noordelijke station van Schotland brengt – Thurso. Mocht dit verhaal je bekend voorkomen, we schreven er al eens eerder over. Lees hier meer over de Far North Line deel I en deel II.

Dùn Èideann

Het is voor ons de eerste keer in Edinburgh en ondanks dat we de volgende dag alweer verder moeten, ben ik vast besloten om zoveel mogelijk te zien. Omdat het kasteel het eerste sluit, beklimmen we de Royal Mile naar Castle Rock. De brede straat dankt zijn naam aan de koninklijke onderkomens. Hij begint bij Edinbrugh Castle en loopt tot aan Holyrood Palace. Klinkt allemaal erg romantisch toch? Ik zag de koetsen al langs rijden in mijn fantasie. Een fantastische doedelzakspeler maakt de sfeer helemaal compleet. Het kasteel is echt een aanrader om te bezoeken, zelfs als je maar zo kort hebt. Het is een prachtige manier om Edinburgh te leren kennen.

Bijna onderaan de Royal Mile kom je langs Greyfriars Kirkyard, een prachtige gotische begraafplaats vol bijzondere verhalen. Zoals het verhaal van Bobby, een hondje dat 14 jaar lang op het graf van zijn baasje bleef slapen. Misschien niet echt heel gezellig allemaal, maar je hebt een fantastisch uitzicht over de stad en het is een mooi kerkhof om doorheen te lopen. Wanneer je eenmaal bij Holyrood Palace bent aangekomen, is het leuk om via New Town terug te lopen. New Town is in de 18e eeuw ontworpen en bestaat uit prachtige Georgiaanse architectuur. Wanneer je verder loopt, vind je ook het Dugald Stewart Monument. Dit is een bekend monument dat veel op de foto wordt gezet (zie bovenste foto).

Haggisburger

When in Scotland, do as the locals do. Ik wil dus whisky leren drinken. Nick is zelf niet zo dol op drank, maar ik kreeg hem toch zo ver om een kleine whiskyproeverij te doen. We kregen verschillende glaasjes te proeven, van fruitig naar rokerig. And I loved it. Om het geheel compleet te maken (en toch stiekem de toerist uit te hangen), wil ik natuurlijk ook haggis proeven. Gelukkig kon ik ook kiezen uit een hamburger gemaakt van haggis, waardoor het geheel een stuk ‘gewoner’ werd. Eerlijk? Haggis smaakt naar mijn mening naar een frikandel. De pub Whiski waar we terecht kwamen is echt een aanrader voor iedereen die haggis wilt proeven, whisky wilt leren drinken en Schotse liederen wilt meebleren.

Dit mag je niet missen in Edinburgh

  • Loop de gehele Royal Mile af. Zo zie je veel van de stad en kom je op verrassende plekken
  • Wandel naar het Dugald Stewart Monument voor het meest gekiekte plaatje van Edinburgh
  • Bezoek de Edinburgh Dungeons om meer over zijn geschiedenis te leren en alvast in de juiste stemming te komen.
Edinburgh
Uitzicht vanaf Calton Hill met het Dugald Stewart Monument

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.