Bestemming bereikt: Chur, Zwitserland

‘Moet je kijken, wat een uitzicht!’ Zeg ik tegen Kirsten. Vol verbazing kijken Kirsten en ik vanaf de berghelling over de stad Chur heen. Na ons diner in de oudste stad van Zwitserland zijn we een klein stukje gaan lopen naar een uitkijkpunt om wat rond te kijken, maar dit hadden we niet verwacht.

Oudste stad van Zwitserland

Wij zijn nou eenmaal gek op geschiedenis, dus de oudste stad van Zwitserland was een must tijdens deze reis. De plek waar de stad gebouwd is, werd duizenden jaren voor Christus al bewoond. Het is een vruchtbaar dal en de stad is altijd een toegangspoort geweest tot vele handelsroutes door de Alpen. Door de eeuwen heen heeft de stad Chur erg veel meegemaakt qua religie, oorlog en groei. Na de val van het Romeinse Rijk begon Chur te groeien en kreeg het naamsbekendheid op veel verschillende manieren. Vooral religie heeft hierin een grote rol gespeeld, waarbij oorlog niet ver weg te denken is. Ondanks dat de stad meerdere malen voor een groot deel is afgebrand, heeft het zijn middeleeuwse karakter en uitstraling goed kunnen behouden. Helemaal door de grote kathedraal die in de 13e eeuw voltooid werd en de toevoeging van het bisschoppelijk paleis wat stamt uit de 18e eeuw.

Dit mag je niet missen in Chur

Zien
De stad Chur heeft veel historie om te ontdekken. De kathedraal is daarvan misschien nog wel het meest indrukwekkende om te bezoeken. Ook kan je archeologische opgravingen bezoeken, waarvan één ver terug gaat naar de middeleeuwen en de andere naar de oude verdwenen (Romeinse) nederzetting Welschdörfli. Verder heb je de Poststrasse met prachtige oude Zwitserse huizen en gebouwen en het Bündner Kunstmuseum en Natuurmuseum, wat beide ook aan te raden is.

Doen
Wij hebben de stad mogen ontdekken met een gids, die ons heel veel kon vertellen over de geschiedenis en ons veel liet zien. Eén van de mooiste uitzichten over Chur kan je hebben vanaf de huisberg Brambrüesch. In de zomer kan je hier heerlijk wandelen en de wijngaarden bezoeken, terwijl je in de winter op je ski’s naar beneden zoeft. De berg is te bereiken door te wandelen of gebruik te maken van de Chur Bergbanen. Daarnaast is Chur naast de hoofdstad, ook de toegangspoort tot het kanton Graubünden. Op het treinstation van Chur kan je overstappen van de SBB op de Rhätische Bahn, die je verder het kanton in kan brengen richting de bergen, prachtige dorpjes en luxe kuuroorden.

Eten
Het eten in Zwitserland staat bekend als een mix van verschillende invloeden uit de omgelegen landen. Toch hebben de verschillende kantons zo hun eigen culinaire gerechten. Binnen Chur en Graubünden hebben we veel taarten (torte), bijvoorbeeld de Churer Fleischtorte (taart gevuld met vlees), de Bündner Nusstorte (taart met notenvulling) en de Engadiner Torte (lijkt veel op de Nusstorte, maar andere vulling en crème). Vlees kom je in veel gerechten tegen, net als rösti en brood. Wij hebben veel van bovenstaand mogen proberen in het hotel waar we overnachtten, er ging een wereld voor ons open. Als je wat nieuws wilt proberen, Graubünden is the place to be!

Slapen
Wij verbleven in het Romantik Hotel Stern, een prachtig hotel vlakbij op 5 minuten lopen van het station van Chur. Dit is wel zo makkelijk wanneer je net als ons de Grand Train Tour of Switzerland maakt. De kamers zijn lekker ruim, goed ingedeeld en ze hebben heerlijke bedden. Tevens heeft hotel een eigen restaurant met veel plaatselijke en regionale gerechten, goed eten is gegarandeerd.

Wanneer mag je weer naar Zwitserland reizen?
Op 15 juni zullen in veel landen de grenzen voor toeristen weer open gaan, het OV in de meeste landen gaat vanaf 8 juni weer grotendeels volgens de normale dienstregeling rijden. Speciale treinen zoals de ÖBB Nightjet of de panorama treinen in Zwitserland hebben andere data waarop er weer gereden gaat worden. Check voor het plannen van je reis wel altijd het reisadvies van de Buitenlandse Zaken of van het land zelf. Deze informatie is toch altijd het meest up-to-date.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.