Een beetje verliefd staar ik voor mij uit. De zon gaat langzaam onder en werpt een rode gloed op één van de mooiste steden die ik ooit heb gezien. Een stad vol legendes, historie en beren. De ‘hoofdstad’ van Zwitserland wordt vaak over het hoofd gezien, maar Bern mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je Grand Train Tour of Switzerland. De stad wordt niet voor niets het vaakst gefotografeerd op Instagram en wij snappen waarom. Daarbij komt dat Bern met de trein super goed te bereiken is!
Bondsstad van Zwitserland
Bern maakt het dan ook eenvoudig om verliefd op te worden. De oude binnenstad voelt aan als een sprookjesdorp. Middeleeuwse huisjes, kronkelende straten en een bizar blauwe rivier die door de stad slingert. Het is dan ook niet zo gek dat de oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, want Bern is prachtig! Ik kan uren door de straten slenteren en kom er ook al snel achter dat Bern niet alleen mooi is, maar ook hip. Leuke boetiekjes worden afgewisseld met bruisende barretjes en restaurants. Niet gek voor een hoofdstad dat eigenlijk geen hoofdstad is!
Wanneer we het over de hoofdstad van Zwitserland hebben, noemen we vaak Bern. Officieel is Bern alleen geen hoofdstad, maar een bondsstad en heeft Zwitserland eigenlijk geen hoofdstad. Een bondsstad is wel de stad waar de overheid en de wetgevende machten op bondsniveau zijn opgenomen binnen de stadsgrenzen. Meestal is een hoofdstad ook één van de grotere steden van het land, maar ook dit is niet het geval bij Bern. De stad is namelijk ‘maar’ de vijfde grootste stad van het land, na Zürich, Genève, Bazel en Lausanne.
Beren spotten in Bern
Het is heet in Bern, een stuk warmer dan het zou moeten zijn begin juli. Net zoals in Nederland heeft Zwitserland te kampen gehad met enkele zomerse stormen en nu een flinke hitte golf. Een beetje oververhit leunen we naar voren om de beroemde beren van Bern te kunnen zien. Ook zij hebben last van het weer en liggen loom in de schaduw. Ik snap eerst niet wat deze beren doen in het centrum van de stad (last van een zonnesteek of gewoon blond), maar al snel begint het mij te dagen. Beren, Bären, Bern…Het kwartje is gevallen. Onze gids Carmen begint gelijk enthousiast te vertellen over hoe Bern is ontstaan en aan zijn naam komt. Volgens de legende schoot Hertog Berthold V van Zühringen in 1191 een beer dood op de plek waar hij later de stad zou stichten.
De beer is dus altijd al de mascotte van Bern geweest en in 1441 kreeg de stad ook een Berenkuil op de plek die nu Bärenplatz wordt genoemd. In de loop der jaren is de kuil een paar keer verplaatst, maar de huidige Bärengraben is nog steeds te bezoeken. De kuil is niet erg groot en gelukkig heeft de stad de kuil uitgebreid met het BärenPark, waar de beren – ja, want er worden nog steeds beren gehouden – meer ruimte en rust kregen. Deze eeuwenoude toeristische attractie is echt een must see in Bern en de beren worden goed verzorgd en zijn erg geliefd onder de inwoners.
Bern met de trein
Bern heeft zelf maar een kleine luchthaven, dus de eenvoudigste manier om Bern te bereiken is met de trein. Vanaf bijna alle grotere stations in Zwitserland gaat er wel een trein richting Bern. Zelf bezochten wij Bern aan het einde van de reis en dus gingen we via Locarno naar Domodossola (Italië) door naar Bern. Vanuit Nederland ben je binnen 8 uur in Bern en je hebt maar één overstap in Frankfürt. Een enkele ticket van Amsterdam naar Bern is al verkrijgbaar vanaf €66,- via NS International.
Dit mag je niet missen in Bern
Zien
Bern is niet heel groot, maar wel rijk aan bezienswaardigheden. De oude binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dus eigenlijk één groot museum. Wat je echt niet mag missen is de Zytglogge-toren, een knap staaltje techniek. Het astronomische uurwerk stamt uit 13e eeuw en elk uur kun je een kleine voorstelling verwachten. Ook de Berner Münster mag je niet overslaan en breng ook een bezoekje aan het huis van Albert Einstein, die hier enkele jaren heeft gewoond toen hij aan zijn relativiteitstheorie werkte. Natuurlijk is je bezoek aan Bern niet compleet zonder een bezoek aan het BärenPark.
Doen
Bern wordt omgeven door de groene natuur, dus het is zeker aan te raden om de Gurten op te gaan – de huisberg van Bern. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Bern zelf en je kunt hier heerlijk wandelen. Voor kinderen is er een speeltuin, inclusief klein treintje. Wanneer het mooi weer is, vind je heel Bern aan de oevers van de Aare. Er zijn meerdere plekken om te zwemmen, maar de meest bekende plek is de Marzili. De stroming van de Aare is erg sterk, dus ben je een goede zwemmer, dan kun je het beste hier naar toegaan. Ben je minder goede zwemmer, dan is Freibad Lorraine wel een leuke plek. Begin een stukje verderop in de rivier en laat je meesleuren met de stroming. Het water is echt ontzettend helder (en erg koud, maar dat is wel welkom op een warme dag!).
Eten
Bern is zich op culinair gebied onwijs aan het ontwikkelen. Vooral de Zwitserse keuken voor steeds meer gewaardeerd en er openen zich dus steeds meer hippe restaurants waar je echt Zwitsers eten kunt krijgen, maar dan in een nieuw jasje. Lötschberg is zo een restaurant, waarbij de locals voor in de rij staan om er te gaan eten. Hou je meer van een lunch met een prachtig uitzicht, bezoek dan Restaurant Rosengarten. Hier kun je zowel traditioneel als mediterraans eten. Onze favoriet was Restaurant Altes Tramdepot, een populair restaurant in een oude tramdepot. Ook hier kun je traditioneel eten, maar de Aziatische keuken is er ook erg goed.
Slapen
Wij verbleven in Hotel Alpenblick, een leuk driesterrenhotel net even buiten de oude binnenstad. De afstand naar het centrum is prima te lopen en er stopt ook een tram vlak bij het hotel.
I Said Yes
Bern zal voor ons altijd een speciaal plekje in ons hart behouden, want op onze laatste dag besloot Nick ineens op zijn knieën te gaan langs de oevers van de Aare. En ik zei natuurlijk JA! Binnenkort worden we dus officieel mr. & mrs. Reizen met de trein 😉