Bestemming bereikt: Bergün, Zwitserland

Bergün… Ik kende het niet, laat staan dat ik wist wat me te wachten stond. Een klein dorpje, liggend op een hoogte van 1367 meter tegen een berghelling. Een oase van rust, gelegen aan de Rhätische Bahn in het kanton Graubünden in Zwitserland. Ik ben er maar kort geweest, maar zou er zo willen wonen.

Bergün

Bergün of Bravuogn wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1209 en is gelegen in het district Albula in het kanton Graubünden. Het heeft rond de 500 inwoners en ligt in een klein dal omgeven door hoge bergwanden. Ondanks dat het zo klein is, leeft het van zowel de landbouw als het toerisme. Je kan het je niet voorstellen, maar Bergün heeft heel wat te bieden. Daar het direct aan de spoorlijn ligt is het makkelijk te bereiken. In principe worden er 3 talen gesproken in het dorp, namelijk Duits (87%), Italiaans (3%) en Reto-Romaans (10%). De laatste genoemde is een taal die je eigenlijk alleen maar hoort in Zwitserland en alleen in het kanton Graubünden een officiële taal is.

Bergün

Wat mag je niet missen in Bergün

Zien
Bergün ligt aan de Albula Spoorlijn, een traject in beheer van de Rhätische Bahn. De geschiedenis rondom de aanleg van deze spoorlijn is erg interessant en je vindt hier dan ook Bahnmuseum Albula. In dit museum wordt de geschiedenis verteld over de spoorlijn. Aan de voorkant van het museum staat ook nog een locomotief opgesteld die zowel van binnen als van buiten te bekijken is. Daarnaast is het dorp zelf ook prachtig om te zien. Het is klein, maar erg mooi.

Doen
Bergün is zowel in de zomer als de winter een dorp om je vakantie in door te brengen. In de zomer kan je hier, na een heerlijke wandeling in de omgeving, een duik nemen in het openluchtzwembad van de stad. Het leuke aan dit zwembad is dat het het hoogstgelegen openluchtzwembad van Zwitserland is. In de winter staat het dorp bekend vanwege de geweldige Schlittelbahn (sleeafdaling). Deze heeft een lengte van 6 km en loopt van Preda naar Bergün. Daar de meeste dorpen in de omgeving wel per trein of bus verbonden zijn is een uitstapje maken naar deze dorpen zeker een aanrader. Denk hierbij aan Filisur, met de wandeling naar de Ruïne van Burg Greifenstein of naar het beroemde Landwasserviaduct.

Eten
Nu heeft Bergün voor zover ik mij weet te herinneren geen regionaal gerecht, maar het kanton Graubünden heeft dat wel. Denk hierbij aan de Bündner Nusstorte, een taartje gemaakt met noten en karamel. Wat denk je van Capuns, een combinatie van gedroogd vlees en spätzle dat gewikkeld is in bladeren van snijbieten. Dit wordt dan gebakken in boter en wordt eventueel besprenkeld/belegd met kaas of vlees. Uiteraard hebben ze voor de schnitzel liefhebbers ook genoeg mogelijkheden.

Slapen
Wij sliepen tijdens ons verblijf in Bergün in hotel Albula. Een simpel, mooi 3 sterren hotel in het kleine centrum van het dorp. Het ligt op ongeveer 5 minuten lopen van het station. Naast het slapen heeft het ook een prima restaurant en een goed ontbijt.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. Jmt Ballintijn Beantwoorden

    Hotel albula is zwaar verouderd en geen 3 sterren meer waard anno februari 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.