5x leuke boeken voor tijdens een treinreis

Dit zijn natuurlijk niet zomaar boeken, het zijn echt boeken voor treinliefhebbers. Treinliefhebbers die graag in de geschiedenis duiken van de spoorwegen, de treinen en alles wat daar mee te maken heeft. Daarom 5x leuke boeken voor tijdens een treinreis.

Stoom bij de NS in de jaren 30

Dit boek toont foto’s van de NS in de jaren 30, het bijzondere aan veel van deze foto’s is dat ze nooit eerder gepubliceerd zijn. De meeste foto’s zijn gemaakt door Britse fotografen die in de jaren 30 naar Nederland zijn gereisd om onze spoorwegen op de gevoelige plaat vast te leggen. Door de hoge kwaliteit van deze foto’s komen ze op groter formaat in die boek volledig tot hun recht.

De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd 1939-1945

De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel goede als slechte momenten gehad. Van indrukkende stakingen om de Duitsers te hinderen tot het vervoer van Joden, Roma, krijgsgevangen en andere groepen via het spoor. Ook de gehele financiële situatie van de NS tijdens de oorlog was een bizarre situatie, daar de stakingen en de salarissen van ondergedoken spoorwegpersoneel ook betaald moesten worden en dit gebeurde op een aparte manier.

De spoorwegen in Nederlands-Indië 1864-1942

Een interessant boek over de spoorwegen in Nederlands-Indië. Er zijn genoeg boeken te lezen over de spoorwegen in Nederland, maar over de spoorwegen ten tijde van de koloniale tijd in Nederlands-Indië is er vrij weinig te vinden. Dit boek stelt een aantal goede vragen omtrent de spoorwegen in de voormalige kolonie en waarom bepaalde aspecten op een bepaalde manier werden uitgevoerd en niet zoals het in Nederland zelf gebeurde.

Spoor van mensen

Even een ander boek, als je deze vergelijkt met de eerder genoemde boeken. Dit boek gaat niet zozeer over de treinen, rijtuigen, locomotieven, stations of werkplaatsen, maar over de mensen. De mensen die de locomotief bestuurden, het onderhoud deden, op de stations werkten of op de t rein zelf werkten. Vergeet ook de reiziger zelf niet. Alles komt langs in die boek over het spoor van mensen.

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland

Je komt het zo nu en dan wel is tegen. Een stukje rails, een oude brug of een oud stationsgebouw. Dan komt al snel de vraag, waar is de trein? Wat is er gebeurd? In de jaren 30 heeft de NS veel spoorwegroutes moeten sluiten, moeten slopen of degraderen tot een weinig betekende spoorwegroute voor goederenvervoer. Echter verdwijnen deze spoorlijnen niet zomaar, er is namelijk altijd wel wat terug te vinden. De auteurs van dit boek hebben een groot aantal verdwenen spoorlijnen opgespoord en bezocht, het resultaat wat betreft de overblijfselen zal je verbazen.

Niks voor jou?

Zit er nou niks voor jou tussen, heb je de boeken al of wil je wel verder kijken. Bekijk dan onze SHOP, klik op één van de knoppen onder de afbeeldingen of op de banner hieronder. Leuk feitje (althans voor ons), je helpt ons er ook een beetje mee 😉

BoekenBoeken

Uitgelichte foto: © Silvan Arnet on Unsplash

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.