5 mooie treinreizen door Spanje en Portugal

Spanje en Portugal hebben aan treinreizen genoeg te bieden, echter wordt dit wel is vergeten. Vooral in Spanje kan je het hele land doorkruisen met de trein en toch alle hotspots zien waar Spanje om bekend staat. Wij hebben hebben 5 mooie treinreizen door Spanje en Portugal uitgekozen die het proberen waard zijn.

Linha do Douro – Dourovallei, Portugal

Het mooie Portugal ontdekken per trein? Ga met één van Portugals oudste spoorlijnen, de Linha do Douro, richting de Douro vallei. Afhankelijk van de periode waarin je reist, kan je tijdens de reis genieten van bomen vol met bloesem tot wijngaarden die helemaal vol in bloei staan. Deze oude spoorweg werd al in 1887 opgeleverd en liep ooit tot Madrid. Tegenwoordig reis je van Porto aan de kust naar Pocinho in het binnenland. Tijdens deze 3,5 uur durende reis zie je Portugal op haar mooist. Tijdens de reis steek je de rivier de Douro ruim 30 keer over, ga je door vele tunnels heen en kan je genieten van de geweldige vergezichten als over een brug of heuveltop heen rijdt.

treinreizen door Spanje en Portugal
Stoomtrein op de Douro spoorlijn – ©Nelso Silva CC BY-SA 2.0

Al-Andalus, Spanje

Deze privétrein is één van de meest exclusieve treinen ter wereld. Het is de beste, maar ook de meest luxe manier om Spanje te ontdekken. Spanje heeft voor iedereen zoveel te bieden aan cultuur, historie en op culinair gebied. Het land wacht om ontdekt te worden. De trein verbindt de steden Seville, Cádiz, Ronda, Granada en Córdoba met elkaar, een reis voor geschiedenis. Allemaal geweldige plekken en tijdens de reis is het genieten van de geweldige uitzichten met de luxe van de trein.

El Transcantábrico Gran Lujo, Spanje

Naast de Al-Andalus is dit een zeer luxe trein waarmee Spanje te ontdekken is. De trein rijdt door de regio’s Baskenland, Castilië & Leon, Asturië, Galicië en Cantabrië en laat je een heel groot deel van het land zien. Een reis duurt gemiddeld 8 dagen met verschillende excursies naar steden in bovengenoemde regio’s als Santander, Bilbao, Oviedo, San Sebastián en natuurlijke het bekende en mooie Santiago de Compostella.

treinreizen door Spanje en Portugal
El Transcantábrico Gran Lujo – ©Simon Pilow CC BY-SA 2.0

De aardbeitrein

in 1561 liet koning Felipe II een enorm paleis bouwen nabij Aranjuez, ten zuiden van Madrid. Dit werd vooral gebruikt voor vakantie in de lente of uitjes met de koninklijke familie. Deze regio staat verder erg bekend om zijn groente en fruit, maar vooral om de grote aardbeien. Sinds 1861 ligt er een spoorlijn naar deze regio en is deze trein tegenwoordig een grote hit bij toeristen. Van het voorjaar tot het najaar rijdt deze trein, met zijn 19-eeuwse rijtuigen, op en neer tussen Madrid en Aranjuez. Hierbij wordt je begeleid door locals in kledij uit dezelfde 19e eeuw. Zeker aan te raden als je in Madrid verblijft.

Tren dels Llacs

Als je graag door de Pyreneeën reist, dan kan je een reis met de Tren dels Llacs niet over slaan. Deze trein vertrekt vanuit Lerida en heeft als eindbestemming La Pobla de Segur en onderweg reis je langs de vele meren die de Pyreneeën heeft. Deze spoorlijn was ooit bedoelt om een verbinding met Saint Girons in Frankrijk te hebben, maar dit is nooit zover gekomen. De spoorlijn kent een totaal van 41 tunnels, 31 bruggen. 17 stations en werd al geopend in 1924. Tegenwoordig bereik je een mooie hoogte van 1600 meter, waarbij prachtige vergezichten je zullen blijven verbazen.

treinreizen door Spanje en Portugal
Tren dels Llacs – ©Daniel Luis Gómez Adenis CC BY-ND 2.0

Naast bovenstaande 5 mooie treinreizen door Spanje en Portugal zijn er natuurlijk nog veel meer. Deze zullen zeker terugkomen in een ander artikel in de toekomst.
Uitgelichte foto: ©Nelso Silva CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.