5 Mooie treinreizen door Scandinavië

Bergensbanen

De Bergensbanen is de spoorlijn die loopt van Oslo naar Bergen in Noorwegen. Oorspronkelijk opgezet on de steden Bergen en Stockholm met elkaar te verbinden. Dit gebeurde toen Noorwegen en Zweden nog één koninkrijk waren. Tegenwoordig is deze spoorlijn dan ook een toeristische attractie. Waarbij tussenstops bij dorpjes als Finse, Hønefoss, Drammen en Myrdal echte hoogtepunten zijn. Finse is het hoogste punt van de lijn en ligt op 1222 meter boven zeeniveau. met spectaculaire uitzichten. Hønefoss, Drammen en Myrdal zijn de overstapstations voor andere spoorlijn. Myrdal is de overstap plek als je een rit met de bekende Flåmsbanen wilt maken.

treinreizen scandinavië
Bergensbanen bij Finse – ©abbilder CC-BY-ND 2.0

Botniabanen

De Botnia spoorlijn is relatief nieuw als je deze vergelijkt met bovenstaande spoorlijnen. De Botniaspoorlijn bestaat pas sinds 2010 en is met zijn 185 km de langste enkelsporige hogesnelheidslijn ter wereld. De spoorlijn loopt van Västeraspby naar de stad Umeå. Umeå is de snelgroeiende stad van Zweden, daar het een grote universiteitsstad is en door deze nieuwe spoorlijn er ook meer toeristen die kant op komen. De reis loopt geheel langs de Botnische golf, wat mooie uitzichten over de zee geeft.

Flåmsbana

De route van Myrdal naar Flåm staat bekend als één van de mooiste spoorlijnen in Noorwegen, namelijk de Flåmsbana. De reis begint in het dorp Myrdal op een hoogte van 866 meter, met als eindbestemming Flåm. Flåm ligt in het Aulandsfjord en maar 2 meter boven zeeniveau. Je daalt 862 meter over een afstand van 20 km, waarbij je de meest fascinerende en geweldige uitzichten meekrijgt. Het staat dan ook bekend als de 2e steilste spoorlijn van de wereld. Een hele mooie tussenstop is bij de Kjosfossen watervallen. Er is speciaal een station aangelegd om de waterval te kunnen fotograferen, daar het een gigantische waterval is met een hoogteverschil van wel 225 meter. De trein is het enige vervoersmiddel dat je naar de waterval kan brengen.

treinreizen scandinavië
Flåmsbana – © Aapo Hapaanen – CC BY 2.0

Inlandsbanan

De spoorlijn die loopt van Gällivare naar Kristinehamn in Zweden staat ook wel bekend als de Inlandsbanan. Het traject heeft een totale van 1296 km, die door het binnenland van noord en midden Zweden loopt. Het bijzondere aan deze spoorlijn is dat deze alleen geopend is van juni t/m augustus. Tijdens de reis zijn er een aantal bijzondere tussenstops. Zo passeer je namelijk de poolcirkel, kan je het museum over de Inlandsbanan bezoeken, een aantal nationale parken bewandelen en het bekijken van heel veel naaldbossen

Santa Claus Express

Binnen 15 uur van het mooie Helsinki naar het door sneeuw bedekte Lapland. De Santa Claus Express is een autoslaaptrein die rijdt van Helsinki naar Kemijärvi , waarbij er een tussenstop wordt gemaakt in de stad Rovaniemi. Dit is de officiële woonplaats van de kerstman en je kan hier ook het Santapark bezoeken waar zijn rendieren te vinden zijn. Uiteraard passeer je ook hier de poolcirkel en kan je op veel momenten genieten van het Noorderlicht. Lapland is een spectaculair gebied om in te verblijven. In de zomer gaat de zon voor weken niet onder, waarbij de zon in de winter weken niet te zien is.

Uitgelichte foto: © Miroslav Volek – CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.