40-jarig jubileum van de VSM

Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) wordt er in het eerste weekend van september een speciale treinparade georganiseerd.

In dit eerste weekend van september zal er op vrijdag 4 september een heuse locparade georganiseerd worden. Eén voor één zullen alle stoom- en diesellocomotieven van de VSM aan u voorbij rijden en dit evenement zal gepresenteerd worden door Erik de Zwart. Erik de Zwart is zelf een groot treinliefhebber en ook bekend van de stem achter de serie Thomas de Stoomlocomotief. De tribune, waar alle locomotieven langs zullen rijden, is gebouwd naast het VSM station “Halte Immenbergweg” en is geopend vanaf 15:00. Om 14:00 en 14:30 zal er vanaf station Beekbergen een pendeltrein vertrekken richting de VSM halte. Er is bij dit station dan ook voldoende parkeergelegenheid. Een kaartje voor de treinparade kost voor een volwassen €5,00, voor kinderen van 4 t/m 11 jaar €2,50 en jonger dan 4 jaar mogen gratis naar naar binnen.
10653698_785066438198675_3115368287635313150_n

Op zaterdag 5 en zondag 6 september organiseert de VSM het grootste stoomtreinfestival van Nederland “Terug naar toen”. Op deze dag zullen er grote stoomlocomotieven rondrijden van wel 23 meter lang en 120 ton zwaar. Dit zijn een paar van die grote monsters die door Europa hebben gereden. Naast de activiteiten bij de VSM, zullen er ook vele activiteiten te vinden zijn op de stations van Beekbergen en Loenen. Zo staan er in de locomotievenloods bij station Beekbergen een aantal modelbanen opgesteld en is er een kleine spoormarkt aanwezig waar men alles op het gebied van spoorwegen en modeltreinen kan vinden. Ook is het museumstoomdepot opengesteld en krijgt men daar een indruk van het werk dat er gedaan wordt zoals kolen scheppen, draaien op de draaischijf, water vullen en nog veel meer.
logo

Naast het bewonderen van de stoomtreinen kan men ook mee met één van de oude gerestaureerde bussen die rond zullen rijden en ook langs de parkeerplaatsen bij beide stations Beekbergen en Loenen zullen gaan. De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 09.30 en 17.30 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers al vroeg in de ochtend, namelijk om 06.50. Op station Loenen vind men een kleine draaimolen, miniatuurtreinen waar kinderen op kunnen rijden en vele andere stoommachines. Ook vind je hier een kleine markt met wat stands van andere verenigingen en artikelen voor de modelbaan.  Om de dag mooi af te sluiten kunt u onder het genot van een hapje en een drankje de dag nog is nabespreken en daarna met vele leuke herinneringen naar huis. Deze dagen kunt u mooi combineren met de treinparade en de VSM biedt dan ook een combinatie ticket aan. Voor volwassen bedraagt de prijs €19,00 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar €12,50.

Meer informatie over de treinparade en “terug naar toen” kunt u vinden op de website van de VSM.

Uitgelichte foto: ©Johan Wieland

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.