175 jaar Nederlandse Spoorwegen

Vorige week stond Reizen met de trein geheel in het teken van 125 jaar Rhätische Bahn in Zwitserland. De spoorwegen in Graubünden zijn niet de enige met een jubileumjaar, want onze eigen spoorwegen hebben ook wat te vieren. De Nederlandse Spoorwegen bestaan 175 jaar en dat wordt gevierd! Komende week zal geheel in het teken staan van 175 jaar spoor en waar je dit kunt vieren, hoe het gevierd wordt en wat je dit jaar absoluut niet mag missen.

175 jaar spoor

175 jaar spoorOh, wat houdt dit landje van mopperen op de NS. De treinen rijden niet, er is vertraging, de treinen zitten te vol, ze zijn te kort en ga zo maar door. Toch zouden wij heel wat minder snel van A naar B kunnen reizen zonder de trein en als de spoorwegen nooit naar Nederland waren gekomen, reden we nu nog per postkoets tussen Amsterdam en Den Haag.

De Nederlandse spoorwegen werden opgericht in 1837, toen de stoomtrein in het Verenigd Koninkrijk een succes bleek te zijn. De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (voorloper van de NS) stond onder de leiding van initiatiefnemer Frederick Willem Conrad, Ingenieur-Directeur van de Waterstaat. De eerste spoorlijn werd twee jaar later geopend en dit werd de route tussen Amsterdam en Haarlem.

Wie, wat, waar?

Omdat de Nederlandse Spoorwegen 175 jaar bestaan worden er door het hele land evenementen georganiseerd. Hieronder volgt een kort overzicht van wat er te doen is:

 • RailAway uitzendingen
  Het programma van de EO op NPO 2 zendt een aantal specials uit ter ere van 175 jaar spoor. De afleveringen van 28 augustus en 29 augustus staan geheel in het teken van het Nederlandse Spoor.
 • Foto- en verhalenwedstrijd Rover
  Deel je mooiste verhalen en/of foto’s en win een cadeaukaart voor de Spoorwegwinkel. Deze wedstrijd loopt nog tot 31 augustus.
 • Tentoonstellingen in het Spoorwegmuseum
  Tot 21 september zijn er speciale tentoonstellingen in het Spoorwegmuseum. De tentoonstellingen ‘Iconen van het Spoor’ en ‘W.F. Conrad’ worden hier deze week op de website uitgebreid in behandeld.
 • Terug naar Toen
  Op 6 en 7 september wordt het grootste treinfestival van Nederland gehouden.
 • Open Monumentendag
  Op 13 en 14 september is het Open Monumentendag en wordt er speciaal stilgestaan bij verschillende Nederlandse stations
 • Verder kunnen er veel ritjes gemaakt worden met stoomtreinen op verschillende data en locaties.
 • Op Reizen met de trein zullen wij het gehele jaar stil staan bij de diverse activiteiten en deze week kun je meer lezen over de tentoonstellingen in het Spoorwegmuseum, het Spoorwegmuseum zelf en nog veel meer!

Kijk op www.175jaarspoor.nl voor het uitgebreide programma en meer informatie.

Credits bovenste beeld: ©E. Dronkert

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.