10 treinreizen voor op je bucket list

Wat ik tegenwoordig veel langs zie komen zijn bucket lists van andere bloggers en magazines. Heerlijk om dat artikel door te lezen, maar vaak worden er niet de reizen in genoemd die ik graag zou willen zien. Je ziet veel over reizen naar specifieke gebieden, speciale vliegreizen, rondtoeren met de auto in een land, maar zelden iets over treinreizen. Ja! Misschien de Trans Siberië Expres… Maar er zijn er meer, zo veel meer! Hieronder vind je 10 treinreizen voor op je bucket list. 10 treinreizen die ik ook nog graag zou willen maken.

1. Rovos Rail: Safari on rails

Mij lijkt het gewoonweg fantastisch om tijdens één treinreis 5 landen te doorkruisen in het Zuiden van Afrika. De reis begint in Dar-es-Salaam in Tanzania en eindigt in het oude Kaapstad. Als fotograaf is dit een reis die bij mij op nummer 1 staat op mijn bucketlist. Juist het doorkruisen van de 5 landen in combinaties met de excursies die erbij horen is voor de perfecte reis om te kunnen maken. Mij lijkt een safari geweldig, watervallen ben ik dol op en geschiedenis van Afrika vind ik zeer interessant. De reis is perfect voor mij!

2. Venice-Simplon Orient Express

Bestaande uit 17 prachtig gerestaureerde rijtuigen ga je terug in de tijd en herleef je het reizen met de oude Oriënt Express. Terwijl je plaatsneemt in één van de cabines of stoelen en het landschap aan je voorbij trekt denk je terug aan de tijd dat het reizen per trein nog een avontuur was. De trein rijdt tussen Parijs – Venetië of Londen – Venetië en heeft ook nog de speciale route via Istanbul.

3. Eastern & Oriental Express

Deze trein is de exotische versie van de Europese Oriënt Express en is de meest luxueuze trein in Zuidoost-Azië. De reis loopt van Singapore via Maleisië naar Noord Thailand en brengt je dicht bij de Aziatische natuur. Deze trein heeft dan ook iets speciaals. Het laatste rijtuig van deze trein heeft een open balkon, wat je dus nog dichter bij de natuur en het land zelf brengt. Deze wil ik dus echt niet missen.

EO-EXT-VIEW-02

4. Trans Siberië Express

Dit is wel één van de bekendste treinen over heel de wereld. Met de trein heel Rusland doorkruisen, wie wil dat nou niet? Nou… Ik wel!! Vertrekkend vanuit Moskou richting Vladivostok is dit de langste spoortraject wat door één land loopt. De reis duurt 7 dagen en 7 nachten en je passeert 7 tijdzones. Naast het eten aan boord, wat mij al bijzonder lijkt, kan je dus ook tijdens één van de stops bij stations eten halen bij de lokale verkopers. Op deze manier maak je dus nog meer kennis met het land waar je door heen reist.

5. Heart of Persia

Wat kan er voor een geschiedenisfanaat als ik nou mooier zijn dan een treinreis door het oude Perzië. Met de Golden Eagle Danube Express reis je vanuit Teheran door het oude Perzië (huidige Iran) langs prachtige bezienswaardigheden die nog maar weinig is bezocht door toeristen uit het westen. Dat in combinatie met bezoeken aan de stad Teheran maakt deze reis echt speciaal.

6. The Canadian

De makkelijkste manier om Canada te doorkruisen is door de trein te pakken. The Canadian begint zijn reis in Vancouver en eindigt in Toronto. De reis duurt rond de 82 uur en geeft je echt prachtige uitzichten.

1200px-Thecanadiannearjasper

7. California Zephyr

Wie kent deze trein niet? Het is dan ook één van de bekendste treinen in de Verenigde Staten. Deze trein, die vertrekt vanuit Chicago, doorkruist ruim 5 staten en eindigt zijn reis in San Fransisco. Je doorkruist dus al half Amerika. Wat mij zo mooi lijkt aan deze reis is het verschil in landschappen. De reis begint bij Lake Michigan en vanuit daar doorkruis je bossen, de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. Gewoonweg prachtige stukken in een heel divers land.

8. Belmond Royal Scotsman

De meest exclusieve trein ter wereld die rijdt door de Schotse Hooglanden. Met maar plek voor 36 passagiers laat deze trein je de mooiste plekjes van Schotland zien. Schotland zelf is prachtig om met de trein door heen te reizen, maar juist met deze luxe erbij lijkt het me een geweldige reis. De trein rijdt als sinds 1985 en bestaat uit 9 oude rijtuigen. Deze rijtuigen zijn uit de jaren 30 en geheel opgeknapt en biedt ruime 1- of 2-persoonscabines. Daarnaast heeft het 2 restauratierijtuigen bij zich en heeft net als de Eastern & Oriental Express een observatierijtuig met open balkon aan het einde hangen. Genieten dus!

9. Maharajas Express

Men beweert dat dit de meest luxe trein van de wereld is en dat de service gelijk staat aan de service in een 5-sterren hotel . Dat alleen is voor mij al reden genoeg om dat te willen ervaren. Daarnaast rijdt deze trein in Noord-West en Centraal India. Een land waar ik heel graag een keer heen wil en dat zou ik dan graag combineren met deze treinreis. Deze treinreis is van alle gemakken voorzien en vanaf het moment dat je aan boord stapt is alles voor je geregeld. Vanaf dan is het alleen maar genieten!

10. Rocky Mountaineer

Het lijkt mij gewoon geweldig om een treinreis door de Rocky Mountains te kunnen maken. Al is deze trein geen nachttrein, misschien maar beter ook. In plaats van de slaaprijtuigen wordt er gereden met panorama rijtuigen wat je natuurlijk een geweldig uitzicht geeft over de Rockies. Daarnaast kan je aan boord van deze trein heerlijk eten, aangezien het eten vers wordt bereid aan boord van de trein.Een perfecte combinatie dus!

Alle bovenstaande reizen zijn natuurlijk prachtige treinreizen en er zijn er nog veel meer. Dit zijn voor mij echter mijn droomreizen en hoop deze ooit te kunnen gaan maken. Meer willen weten over andere luxe treinen/treinreizen?

Lees hier meer over de luxe treinen in Noord-Amerika.
Lees hier meer over de luxe treinen in Azië.
Lees hier meer over de luxe treinen in Afrika.
Uitgelichte foto: © Bas Meijer

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Kirsten | Travelaar.nl Beantwoorden

  Wauw, wat een te gekke treinreizen! Stuk voor stuk.. Bij mij staat vooral nummer 4 erg hoog op de bucketlist. Het enige dat me nog tegenhoudt is m’n budget 😉 Daarnaast kan ik niet wachten om Azië weer te gaan ontdekken en weer lekker vaak de trein te pakken.

 2. Elles Beantwoorden

  Wauw wat een gave treinreizen allemaal ! Ik wist helemaal niet dat er zo’n treinreizen bestaan die bijvoorbeeld door heel Rusland gaan, gaaf joh!

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Het scala aan internationale treinreizen is erg groot, het is alleen een kleine wereld! Je moet er echt van houden om een week lang in de trein te zitten.

 3. Sandra Beantwoorden

  Het is inderdaad best jammer om te zien dat treinreizen niet zo populair is. Of, nou ja, het meer als een luxe ofzo wordt gezien. Ik neem zelf ook nooit de trein, maar daar gaat over een maand verandering in komen! Jaren geleden heb ik ook getreind door Italië, dat vond ik ook zo leuk! Volgende maand ga ik met de trein van New York naar Washington. Niet zo bijster spannend, maar toch ook wel weer leuk!

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Het is ook zoals je zegt. Men ziet het tegenwoordig meer als een luxe dan echt iets avontuurlijks, terwijl voor mij de luxe juist een bijkomstigheidje is ;). Maar vaak krijgen de mensen het treinreisvirus te pakken als ze het een paar keer gedaan hebben, want het blijft toch een bijzonder manier van reizen vind ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.