10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken

2015 is al even begonnen, maar we hebben nog 348 dagen de tijd om mooie treinreizen te maken. Dit jaar wordt het jaar van de trein. Er komen steeds meer nieuwe routes bij en de high-speed trein is in opkomst. Ook kiezen mensen steeds vaker voor de trein. Niet omdat het snel is, maar voor het avontuur. Bij reizen met de trein gaat het om de reis zelf. In 2015 zien we veel nieuwe treinreizen ontstaan. Welke treinreizen mag je dit jaar absoluut niet missen?

1. Berlijn naar Dresden (Duitsland)

Dit is geen nieuwe route, maar wel een speciale route om te maken in 2015. Het is namelijk 25 jaar sinds Duitsland herenigd werd. De bouw van deze spoorlijn was het begin van de wederopbouw van het vervallen oosten en erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Oost-Duitsland.

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Dresden ©Jiuguang Wang

2. Yal Devi Express (Queen of Jaffna) (Sri Lanka)

De route van Colombo naar Jaffna werd in 1990 opgeheven en een tijdlang was er geen treinverbinding tussen deze twee belangrijke steden van Sri Lanka. Eind 2014 werd de route eindelijk heropend. De trein trekt door een prachtig landschap. Dit is Sri Lanka op zijn best!

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken

 

3. Eurostar naar Marseille (Frankrijk)

Vanaf mei 2015 is er een snellere route naar de parel van het Franse Zuiden. Eurostar breidt zijn netwerk uit door nu ook vanaf Londen naar Marseille te gaan rijden, via Lyon en Avignon. De reis zal ongeveer 6 uur duren en komt langs de mooiste Franse landschappen.

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Vieux Port ©Yan Renucci

4. Hart van Iran

Onlangs werd er een nieuwe route geopend voor de Golden Eagle Luxury Trains (goldeneagleluxurytrains.com), namelijk de Boedapest – Teheran route. Dit jaar komt de Golden Eagle met een 12-daagse reis naar het hart van Iran, een tour voor mensen die echt een grip willen krijgen op het land. Naast de hoofdstad Teheran, gaat de trein langs de prachtige koepels van Mashad en Isfahan, de ruïnes van Persepolis en Necropolis, de 16e eeuwse tuin van Kashan en de culturele schatten van Shiraz.

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Golden Eag;e ©Simon Pielow

5. Waterloo (België)

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de slag om Waterloo plaatst vond (18 juni 1815) en de treinspecialist Ffestiniog Travel (ffestiniogtravel.com) verzorgt daarom dit jaar een 10-daagse reis. De Belgische Transport Extravaganza & Waterloo tour gaat per tram, stoomtrein en scheepslift. Het is een tour vanaf de plek waar de slag om Waterloo plaatsvond, naar de Butte de Lion en naar de herberg waar de hertog van Wellington zich voorbereidde op de slag.

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Waterloo ©Michel Colin

6. Deccan Odyssey (India)

10 jaar na de eerste rit van deze luxueuze trein werd er besloten om de trein nieuw leven in te blazen. Nog meer luxe, nog meer verfijning en nog meer comfort. Er komen 10 nieuwe routes voor 2015 en alleen de namen zijn al genoeg om direct een enkeltje India te boeken. De treinen hebben namen als de Indische Odyssey, Golden Treasure, Soulful Quest en ga zo maar door. (deccanodyssey.com)

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Deccan Odyssey ©Simon Pielow

7. La Trochita (Old Patagionian Express) (Patagonië)

Dit is geen nieuwe route, maar dit jaar heeft de La Trochita zijn 70ste jubileum. De trein reist 402 kilometer door de uitlopers van de Andes tussen Esquel en El Maitén, op een lange smalspoorlijn. De puffende stoomtrein is ondertussen zo beroemd dat een reis in de Oude Patagonië Express niet van je bucketlist mag ontbreken!

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Oude Patagonië Express ©Jorge Gobbi

8. Eastern & Oriental Express (Zuid-Oost Azië)

Dit jaar breidt de Eastern & Oriental Express zich uit met een nieuwe route. Het wordt een reis van 5 nachten, genaamd ‘De fabels van het schiereiland’ expeditie. Een prachtige reis die maar voor 60 mensen is weggelegd. De reis gaat vanaf Kuala Lumpur, naar de Cameron Highlands, Penang en de stranden van de Golf van Thailand. Een andere nieuwe route is de ‘Oude tempels van Lanna’ tour van 2 nachten. Deze reis gaat van Bangkok naar Chiang-Mai. (Belmond.com)

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Camaron Highland ©Will Ellis

9. High-speedtreinen in China.

In China hebben ze de smaak van het treinreizen te pakken. Dat is ook wel zo handig met zulke enorme afstanden. Er komen dit jaar nieuwe en snellere treinen tussen Guangzhou en Nanning en tussen Guangzhou en Shanghai. De stad Guangzhou zelf ligt maar een paar uur met de trein van Hong Kong af.

10 nieuwe treinreizen om in 2015 te maken
Guangzhou ©jo.sau

10. Den Bosch naar Ljubljana (Slovenië)

Iets dichter bij huis. De Autoslaaptrein komt dit jaar niet met nieuwe routes, maar wel met nieuwe uitstapplaatsen. De trein vanuit Nederland naar Slovenië, heeft als eindbestemming Koper, maar passagiers zonder vervoer (dus die geen auto, fiets of motor mee hebben) mogen vanaf dit jaar ook uitstappen bij de hoofdstad van Slovenië. Ook komt er een extra stopt voor passagiers zonder vervoer in Milaan. (Autoslaaptrein.nl)

Onderweg naar Koper
Onderweg naar Koper

Welke reis zou jij graag in 2015 willen maken?
((Bron: Telegraph))

 

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Jenny Beantwoorden

  Ik ga me eens verdiepen in die Patagoniëtrein. Dank voor de tip!

  • Kirsten Beantwoorden

   Ja, die lijkt mij ook prachtig!

  • Floor Beantwoorden

   Hoi Jenny, heb jij misschien tips over de Patagoniëtrein? Of inmiddels al de reis gemaakt? Groet,
   Floor

 2. Denise @eventjes Beantwoorden

  Nr 4, 6 en 8 lijken me het gaafst!
  En nr 10 vind ik leuk om te weten. Dat ga ik eens verder bekijken!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Ja, dat is een erg fijne optie. Waarschijnlijk wordt dit mogelijk voor meer steden langs de route 🙂 Erg leuk om zo een reis te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.