Trainworld in Brussel

“Hoe laat is het?” vraag ik ongeduldig aan Kirsten terwijl wij voor het station van Schaarbeek heen en weer lopen. Ik krijg te horen dat het kwart voor tien is en dat ik nog even moet wachten voordat de deuren van Trainworld geopend worden. We besloten om maar wat te gaan drinken in het restaurant wat aan Trainworld grenst en daar te wachten tot we bij de kassa toegangskaarten konden gaan kopen.

Vergis je niet… Ik hou van treinreizen en vind treinen best leuk, maar ik had goede verhalen over Trainworld gehoord en wilde dan ook graag met eigen ogen zien of dat het een bezoek waard was. Na een leuke overnachting in het Trainhostel (hierover binnenkort meer), wat zich nabij Trainworld bevindt, besloten we om een bezoek te brengen aan het museum. In Nederland hebben we natuurlijk het bekende Spoorwegmuseum in Utrecht, maar die verbleekte eigenlijk een beetje bij het zien van alles in Trainworld.

Trainworld is deels gevestigd in het oude stationsgebouw van Station Schaarbeek. Op het moment dat je de grote stationshal binnenloopt merk je dat alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat is gebleven. Zo vind je er de oude banken uit de wachtruimtes, de oude loketten met daarachter informatie en oude paspoppen en maquettes van oude treinen en stations. De paspoppen dragen daarbij ook nog de spoorwegkleding dat men droeg bij de Belgische Spoorwegen door de jaren heen. Het geeft je een mooi beeld over hoe belangrijk sommige functies toentertijd waren en tegenwoordig compleet verdwenen zijn. Na het bezoek aan de stationshal ga je via de achteruitgang naar buiten. Daar loop je langs een aantal oude opgestelde rijtuigen in de richting van het nieuwe gebouw van Trainworld.

Het nieuwe gebouw is ingedeeld in verschillende era’s en begint dan ook op het moment dat de spoorwegen zich beginnen te ontwikkelen in België. Je loopt door 4 grote zalen heen en je maakt een tijdreis vanuit het stoomtijdperk naar het stroomtijdperk. Tussendoor vind je kleine tentoonstellingen over de veiligheid langs het spoor, over de Tweede Wereldoorlog, over de opkomst van de posttrein en de luxe treinen en waarom de klok in België opeens overal gelijk begon te lopen toen de spoorwegen hun intrede deden. Per era/tijdperk leer je veel over het gebruik van de soorten rails, de verschillende locomotieven en rijtuigen en hoe men vroeger men de seinen en wissels werkten. Ook kan je veel van deze locomotieven en rijtuigen ook van binnen bekijken.

Trainworld geeft je een mooi beeld over de geschiedenis van de spoorwegen, hoe het zich ontwikkelde in België en daarbuiten en hebben ze een kleine modelspoorbaan voor de modelspoorliefhebber(s). Tot slot is er voor kinderen de mogelijkheid om zelf een trein te besturen d.m.v. een simulator. Je reist door de tijd heen waarin treinen steeds sneller worden, maar ook dat je moet stoppen bij een station en wat daar allemaal bij komt kijken. Al met al een leuk dagje uit voor het hele gezin.

Ben jij weleens in Trainworld of een soortgelijk museum geweest?

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.