Bestemming bereikt: Zermatt

Het is mistig in Zermatt – en dat blijft het tot we hoog op de Gornergrat staan. Desalniettemin zie ik gelijk hoe mooi dit dorpje is. De fleurige bloembakken voor de ramen zorgen voor een zonniger effect en de schattige houten berghuizen geven je het gevoel alsof tijd er heeft stilgestaan. Ik laat mij al snel verleiden tot dit romantische beeld, maar zodra ik de hoofdstraat inloop, weet ik dat Zermatt geen stoffig oud dorp is. Ik zie de ene hippe bar na de andere, sportievelingen fietsen voorbij en de winkels zijn gevuld met de laatste mode.

Af en toe moet ik opzij springen omdat er een kleine eBus komt aan racen. Zermatt is namelijk een autovrij dorp, dus worden de toeristen vervoerd in elektronische busjes of taxi’s. Aan toeristen trouwens ook niet genoeg. Ook hier zijn de Aziaten volop aanwezig, maar zelfs met honderden bezoekers blijft Zermatt aanvoelen als een gezellig alpine dorp.

Glacier Express

Aangezien Zermat een autovrij dorp is, komen veel bezoekers met de trein. Het station ligt centraal en het is daarom eenvoudig om van en naar dit dorp te reizen. De treinreis zelf is ook adembenemend, met uitzichten op de hoogste bergen van Zwitserland. Je komt onder andere langs de Táschhorn, Dom en Weisshorn. Soms vang je ook een glimp op van de Matterhorn. Voor reizen naar Zermatt moet je overstappen in Visp, waar je met o.a. een smalspoor en tandradbaan verder reist naar het dorp. Veel treinliefhebbers zullen Zermatt vooral kennen van de Glacier Express. Vanuit hier vertrekt de langzaamste sneltrein ter wereld richting St. Moritz, Davos en Chur. Volgens vele (en ook ons) één van de mooiste treinreizen van Europa.

Matterhorn

De bekendste berg van Zermatt – en ook meteen het icoon van Zwitserland – is de Matterhorn. Deze puntige berg van 4478 m torent hoog boven het dorp uit. De Matterhorn is één van de meest beklommen bergen in Zwitserland en Zermatt dankt deels zijn populariteit onder de toeristen aan deze berg. In 1865 was de Matterhorn een van de laatste bergen die nog niet beklommen was, tot de Engelse alpinist Edward Whymper en de Italiaan Jean-Antoine Carrel de strijd met elkaar aangingen om wie de berg als eerste kon beklimmen. Carrel begon aan de Italiaanse kant en Whymper vanuit Zermatt. Whymper won, maar op de terugweg gebeurde er een noodlottig ongeval waardoor een groot deel van de expeditie omkwam. Dit ongeluk werd groot uitgemeten door de pers en mede daardoor kwam Zermatt op de kaart te staan en werd het populair onder Engelse alpinisten. De Matterhorn is relatief eenvoudig te beklimmen, maar toch zijn hier al 500 mensen omgekomen, voornamelijk omdat ze het weer onderschatten of omdat ze zonder gids naar boven gaan.

Ik bekijk de berg zelf liever vanaf een veilige afstand en neem de Gornergratbahn omhoog naar de Gornergrat. We stijgen door de mist heen en de grijze lucht maakt plaats voor een strak blauwe hemel. Meer over de Gornergratbahn lees je hier.

Zermatt

Dit mag je niet missen in Zermatt

  • Breng een bezoekje aan het Matterhorn museum. Daar leer je meer over de geschiedenis van Zermatt en het noodlottige ongeval dat Zermatt zo beroemd maakte.
  • Ga met de Gornergratbahn omhoog voor een spectaculair uitzicht over de Matterhorn.
  • Struin rond in het oude gedeelte van Zermatt. Hier vind je 30 huisjes en schuren in de oude Zwitserse stijl die gebouwd zijn rond de 16e en 18e eeuw.
  • Wanneer je van de tragiek van het bergbeklimmen houdt, bezoek dan ook de begraafplaats van de bergbeklimmers. Daar staat het ‘Graf van de onbekende klimmer, dat symbool staat voor de 500 verongelukte bergbeklimmers en de klimmers die nog steeds vermist zijn.
  • Wij verbleven in Hotel Alex, een knus viersterrenhotel in het centrum van Zermatt. Echt een aanrader wanneer je van luxe houdt, maar ook van een gezellig Alpensfeer.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.