Bestemming bereikt: Interlaken, Zwitserland

Even vraag ik mij af of ik wel in Zwitserland ben. De hoofdstraat van Interlaken ziet eruit als een Aziatische stad. Neonlichten knipperen boven Indiase en Thaise restaurants. De straat kleurt vrolijk door de Indiase gewaden en ik val op met mijn blonde haren tussen alle Chinese toeristen. Het is gezellig druk op straat en erg warm. Alles voelt heel on-Zwitsers aan. Pas wanneer we de rivier bereiken zie ik dat Interlaken ook een hele andere kant heeft. Historische gebouwen, gezellige pleintjes en vakwerkhuizen. Interlaken is toch nog Zwitsers en bovendien erg charmant!

Interlaken

Elke zomer stroomt Interlaken vol met toeristen en dat is niet zo gek. De stad heeft een prachtige ligging – tussen twee helder blauwe meren (Brienzersee en Thunersee), groene velden en hoge bergen. Een paar van de top-attracties van Zwitserland liggen ook in de buurt, zoals de Schilthorn (James Bond, anyone?), de Aletsch Gletsjer en de Jungfrau Joch. De omgeving van Interlaken is bijzonder mooi te noemen en een favoriet onder outdoor-liefhebbers. De steile bergen trekken vooral veel bergbeklimmers. Voor Aziaten is dit één van de plekken die ze gezien moeten hebben tijdens hun tour de Europa. Ik snap waarom. Centraal Zwitserland is zo mooi, dat het bijna jaloersmakend is. Wat ik alleen niet snap is waarom juist dit stukje Zwitserland zoveel Indiërs trekt. Nergens in Zwitserland zie je zoveel Indiase toeristen als hier.

Interlaken
Jungfrau – de top van Europa

Inderlaken

“Mijn dochter noemt Interlaken in de zomer altijd Inderlaken,” zegt onze gids Sandra Kaiser lachend. Zij woont in Interlaken en neemt ons mee naar de Jungfrau. “De reden dat Indiërs hier zo graag komen is omdat hun eigen bergen (Himalaya) als heilig worden beschouwd en het voor hun niet toegestaan is om ze te beklimmen. Ook heeft Yash Chopra – een legendarische Bollywood regisseur – dit gebied beroemd gemaakt door hier een aantal films op te nemen. Voor Indiërs komt de Jungfrau het dichtstbij de Himalaya en zo kunnen zij ervaren hoe het is om op een berg te staan,” vertelt ze ons. “Kijk ook niet raar op als je straks op de top van de Jungfrau bent. Je vindt er namelijk een Bollywood restaurant.”

Het kan voor veel reizigers een reden zijn om Interlaken over te slaan, zoveel (voornamelijk Aziatische) toeristen. Zelf kijk ik mijn ogen uit. Het is een rare mix. Aan de ene kant voelt Interlaken aan als een Aziatische stad – het is warm, ik versta de taal niet en ik zie voornamelijk Indiase restaurants – en aan de andere kant heb je het charmante, typisch Zwitserse Interlaken. Nick en ik wandelen na het eten (geen Indiaas, maar Italiaans) nog even langs de ijsblauwe rivier. Het gletsjerwater zorgt voor de bijzondere kleur en we kunnen het niet laten om onze voeten even in het koude water te dompelen. Niet te lang, want het water is echt ijs en ijskoud. Daarna lopen we verder om meer van het oude Interlaken te ontdekken. Al in 1133 werd hier een abdij gebouwd en het oude Interlaken bestaat uit gezellige pleintjes vol terrasjes, historische gebouwen en kleine straatjes.

Interlaken
Interlaken © Patrick Nouhailler
Interlaken
Uitzicht op Interlaken vanaf de Brienzer Rothorn

GoldenPass

Interlaken is voor ons de tweede stop tijdens onze Grand Train Tour of Switzerland en ook de tweede stop van de beroemde GoldenPass Line. Dit wordt gezien als één van de mooiste treinreizen van Europa en loopt van Luzern via Interlaken en Zweisimmen naar Montreux.

Grand Train Tour of Switzerland

Ben jij wel eens in Interlaken geweest?

Uitgelichte foto © Patrick Nouhailler

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.